Solidarna ekološka grupa (SEG) je neformalna inicijativa podrške opstanku domaće ekološke privrede Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) na lokalnoj razini.

SEG u Hrvatskoj nastala je po uzoru na slične pokrete u svijetu CSA (Community supported agriculture) i AMAP (Association pour le Maintien d une Agriculture Paysanne). Danas u Hrvatskoj SEG-ovi djeluju u Puli, Rovinju, Osijeku i Višnjanu. Pulska grupa postoji od kolovoza 2012. kada je osnovana u sklopu projekta Fine niti lokalnih razvoja.

Kako se razvija svijest o važnosti zaštite okoliša, paralelno s tim razvija se potreba zaštite ekoloških proizvoda. U SEG-ovima potrošači i proizvođači ravnopravno sudjeluju u zajedničkom planiranju proizvodnje i potrošnje za obostranu dobrobit.

Cilj SEG-ova je osigurati dovoljno ekološki uzgojene hrane po realnim cijenama gradeći s proizvođačima izravan odnos bez posrednika  i njegujući dobre međuljudske odnose temeljene na povjerenju.

Obzirom da veliki otkupni i trgovački centri nisu bili zainteresirani za male proizvođače sa ograničenim količinama ekoloških proizvoda manjih kapaciteta, prijetila je opasnost gašenja malih OPG-ova. Nemogućnost plasiranja svojih ekoloških proizvoda zaista je ozbiljno je dovodila u pitanje njihov opstanak.

SEG-ovi djeluju kroz jačanje domaće ekološke poljoprivredne proizvodnje, razvoj lokalne ekonomije i jačanje prehrambenog suvereniteta, međusobnim povezivanjem regija i spajanje potrošača i proizvođača, promoviranjem zdrave hrane i zdravog načina života, potičući međusobnu solidarnost, te stvaranjem pozitivnih društvenih promjena i socijalne osjetljivosti, šireći ideje SEG-a.

Vodeći se načelima transparentnosti, solidarnosti i održivosti u lokalnoj zajednici neposredno pozitivno utječu na društvene i ekonomske promjene u zajednici. Iz tog razloga razvile su se i Solidarne Eko Tržnice (SET).

Na Solidarnim Eko Tržnicama izlažu isključivo certificirani ekološki proizvođači, poštujući načela solidarnosti, čime se potiče novi val ekološke proizvodnje.

Solidarne ekološke grupe u Hrvatskoj su primjer dobre prakse uspješne međuljudske solidarnosti na djelu.

Ukoliko se još niste učlanili u neki SEG, a želite posjetiti njihovu ekološku tržnicu, više informacija potražite na linku: Solidarna ekološka grupa

Facebook komentari

komentara