Stigla je jesen, danas je došla, lagano se ušuljala dok smo snivali prošle noći i ostavila ljetni dan iza sebe, iza nas, a ipak došla je ona još i prije već s prvim toplim kišama rujna, osvježila toplinu i sparinu koju je ljeto strpljivo gradilo i nagovijestila nam svoj skori pravi dolazak.

U početku ugodnih i toplih jesenjih dana, a onda kako dani odmiču i jesen se sve više bliži svome kraju prizivajući hladnu i dugu zimu, zimu za čovjeka, životinju i prirodu.

Da, došla je jesen i ove godine, ukrala nam je ljeto i sada nas poziva na berbu, berbu milijuna dozrelih plodova, plodova koji strpljivo čekaju ljudsku ruku da ih ubere i spremi u smočnicu za dugu i hladnu zimu.

Čini se kao da nam je donijela kraj, umiruću prirodu, prirodu koja kopni pred našim očima, ali nije nam to htjela reći, priroda nam kaže i pritom nikada ne laže, donijela sam vam sve svoje blago koje će vas čuvati, grijati i hraniti do proljeća.

A kako ga gledaš, svaki ali baš svaki usamljeni jesenji dan šalje živu sliku raja koja vrišti prema nama na oslabjelom suncu i sivom oblaku i sprema prirodu na počinak, počinak do novog buđenja.

Došla je jesen i ovaj put, uvijek nas iznenadi i prevari, sa svojim smirajem, svojim toplim sjetnim licem, svojim uspavljujućim kišnim kapima i vjetrovitim oblacima…

Jesen

Jesen na sjevernoj Zemljinoj polutki traje od 23. rujna do 21. prosinca, na kalendarski početak jeseni, takozvanu ravnodnevicu, dan i noć traju po 12 sati, a nakon tog dana, svaki dan je za minutu kraći, a noći jednu minutu duže od dana. Postoje dva razdoblja u jesen: rana jesen traje od 23. rujna do kraja listopada (početkom studenog), a kasna jesen traje od početka studenog, sve do 21. prosinca. Jesen donosi berbu plodova na većini biljka trajnica kao što su jabuke, kruške, šljive, grožđe. Isto tako na većini listopadnih stabala tijekom jeseni će otpasti svo lišće. Tijekom jeseni životinje koje spavaju zimski san će finalizirati nakupljanje masnih naslaga i zaliha hrane koje će im omogućiti da prežive zimu

Facebook komentari

komentara