Home Ludens media Švicarski nož

Švicarski nož

1.343 -
švicarski nož

Koliko puta je taj mali komplet alata tako uredno i funkcionalno složen nekome pomogao u raznim situacijama bilo da se radilo o raznim popravcima, otvaranjima boca, piljenju manjih komada drveta ili jednostavno kao priručni manikurski set. Multipraktičnost ovog seta alata je dostigla svjetsku slavu pri povratku američkih vojnika iz Drugog svjetskog rata natrag u SAD, koji su ga u velikim količinama donijeli u svoje domove kao malo čudo tehnike. Amerikanci su mu čak i svoju verzija imena popularizirali, Swiss Army Knife, jer je za Amerikance, ali i ostatak svijeta naziv na njemačkom jeziku Schweizer Offiziersmesser bio pretežak za izgovor, mi ga jednostavno nazivamo švicarski nož.

Povijest ovog multipraktičnog alata je počela daleke 1891. godine, naime te godine je švicarska vojska izdala natječaj za izradu novog službenog noža švicarske vojske koji je morao imati četiri komponente, a iste su morale zadovoljiti tražene potrebe švicarske vojske.

Na natječaj za švicarski nož javilo se je 27 proizvođača, između  njih odabrana su dvojca, Karl Elsener kojeg se danas smatra ocem švicarskog džepnog noža nastupio je sa svojom firmom Victorinox, objedinivši ime svoje majke Viktorije i francuski naziv za nehrđajući čelik inox, koji se i kod nas udomaćio kao naziv za nehrđajući čelik.

Drugi odabrani bio je Wenger, također švicarski proizvođač koji je ponudio jednako kvalitetan proizvod. Švicarci koji su poznati po svojoj neutralnosti na kraju su ugovor dodijelili obojci, pa se tako za obojcu Elsenera i Wengera s pravom može kazati kako je sve počelo od njih. Danas je Victorinox vlasnik Wengera, naime Victorinox je 26. travnja 2005. godine preuzeo Wenger, postajući jedini dobavljač švicarskih noževa u svijetu.

Victorinox mjesečno proizvodi 1.8 milijuna komada švicarskog nožića, ukupno 350 modela, zanimljivo je kako se svi dijelovi proizvode u Švicarskoj u Victorinoxovoj tvornici u Ibachu, ali samo jedan dio nožića se proizvodi izvan Švicarske, a to je vadičep, njega proizvode Japanci koji su najpoznatiji po kvaliteti izrade savijenih dijelova od nehrđajućeg čelika.

Švicarski džepni nožić je širom svijeta poznat po svojem logotipu koji ga ujedno brendira, Victorinox stvorio je logotip u kojemu se križ nalazi u štitu, a crvena podloga zajedno s križem predstavljaju zastavu Švicarske.

Malu razliku u dizajnu logotipa imao je Wengerov nožić, naime on je imao križ okružen kockom s blagim zaobljenjima u kutevima.

Povijest ovog multipraktičnog proizvoda je zanimljiva samo zato što je nožić pokazao stvarnu korist i kvalitetu u praktičnoj primjeni, nožić i dalje evoluira, tako da danas postoje varijante s USB priključkom i led svjetiljkom.

Poželimo svima nama i genijalnim umovima prošlosti Elseneru i Wengeru da njihov proizvod još jako dugo vremena bude svima nama na usluzi.

Facebook komentari

komentara