Terracotta Army je zbirka skulptura od terakote koja predstavlja vojsku prvog kineskog cara Qin Shi Huanga. Svrha mu je zaštita cara Qin Shi Huanga u njegovom zagrobnom životu. Grob cara Qin nalazi se na planini Li (Lishan).
Vojsku terakote otkrili su sasvim slučajno 29. ožujka 1974. godine, lokalni zemljoradnici u okrugu Lintong. Oni su toga dana iskopavali duboku rupu za bunar otprilike na udaljenosti oko jedan i pol kilometar istočno od groba cara Qin Shi Huanga.

Terracotta Army

Ovo je otkriće potaklo kineske arheologe, uključujući Zhao Kangmin, na opsežno istraživanje. Stoljećima su povremena izvješća spominjala dijelove terakotskih figura i fragmente Qin nekropole – krovne crijepove, cigle i dijelove zida. No, tek od 1974. godine počeo se sistematično razotkrivati cjeloviti složeni komleks pogrebne umjetnosti koji datira iz vremena prije Krista. Ovaj mauzolej izgrađen je tijekom 38 godina, od 246. do 208. godine prije Krista, a nalazi se ispod 76 metara visokog groba  u obliku isječene piramide.

Terracotta Army

Ratnici stoje na straži istočno od groba. Do 5 metara crvenkaste, pješčane zemlje nakupilo se nad nalazištem tijekom dva tisućljeća nakon njegove izgradnje. Procjene iz 2007. godine govore da tri ogromne jame s vojskom Terracotta sadrže više od 8 000 vojnika, 130 kočija s 520 zaprežnih konja uz još 150 konja. Velika većina ostala je zakopana u jamama nedaleko mauzoleja Qin Shi Huanga.

Terracotta Army

Terracotta Army dio je mnogo veće nekropole. Nekropola se sastoji od nekoliko ureda, dvorana, staja, drugih građevina, kao i carskog parka postavljenog oko grobnice. Izmjereno je da se radi o površini oko 98 kilometara kvadratnih. Brojčani podaci odnose se na ratnike, kola i konje dok su u drugim jamama pronađene figure od terakote službenika, akrobata, glazbenika i slično.

Terracotta Army

Terakotske figure su prirodne veličine. One se razlikuju po visini, uniformi i frizuri u skladu s rangom. Čini se da su njihova lica različita za svaki pojedini lik; znanstvenici su, međutim, identificirali 10 osnovnih oblika lica.

vojska od terakote
Sama grobnica još nije iskopana. Arheološka istraživanja trenutno su koncentrirana na raznim mjestima opsežne nekropole koja okružuje grobnicu, uključujući i terakotsku vojsku istočno od grobnice.

Još jedna u nizu, UNESCO-ova svjetska baština… 

Facebook komentari

komentara