Valentinovo od pamtivijeka najavljuje dolazak proljeća i kakva će nam biti godina. U Zagorju i Međimurju se od davnina za Valentinovo vezuje uzrečica  “Ftičeki se ženijo” ili “Ptičeki se žene”. Znamo da se ptice prve razvesele sunčevoj toplini te nam time najavljuju dolazak toplijeg vremena.

Na Valentinovo  bi roditelji kradomice, dok još mališani spavaju, po dvorištu i okućnici posakrivali fina svježa peciva, hljepčiće i pletenice od tijesta. Pričajući djeci priču da se “danas ptice žene” poslali bi ih u potragu za ptičjim darovima, pa bi se uzbuđeni mališani zavlačili i pentrali svugdje ne bi li pronašli tragove i ostatke ptičjeg pira. Tako su u jutarnjoj igri punili svoje male gladne želučiće ukusnim domaćim pecivima.

Ukoliko je na Valentinovo lijepo vrijeme vjeruje se da će cijela godina pred nama biti lijepa.  Vjerovalo se da ako jutro svane okupano sunčevim toplim zrakama, a ptičice započnu svoj jutarnji ples pjesmom, proljeće nam je vrlo blizu i godina će biti dobra.

Ovo vjerovanje nije lokalnog karaktera već je kao takvo bilo rašireno po Europi. Kult Valentinova možemo potražiti u 15. stoljeću, na području Velike Britanije. 

14. veljače, 1450. godine vojvoda Karlo u tamnici londonskog Towera ispjevao je predivne stihove o cvrkutu ptica, svetom Valentinu i ljubavi prema svojoj supruzi. Britanci, potaknuti tradicionalnim ptičjim vjenčanjem koje od pamtivjeka priroda priređuje 14. veljače započinju razvijati novi kult vjerovanja i običaja. Novi običaji vezani uz zaljubljivanje vremenom se šire u Francusku, Njemačku i druge europske države, pa tako stižu i u ove naše krajeve.

Priča se razvijala, a poveznica je ostala u pticama. Tako se vjerovalo da ako djevojka na Valentinovo vidi crvendaća, udat će se za mornara. Ako pored nje preleti vrabac, udat će se za siromaha s kojim će biti jako sretna, a ako ugleda češljugara, udat će se za bogataša.  Zatim se pojavila i buba mara kao simbol Valentinova. Kad ti buba mara sleti na ruku donosi ti sreću, a sa one strane na koju buba mara odleti, stići će ti ljubav.

Marketinški lobi lukavo je iskoristio stare narodne običaje kako bi izvukao korist od današnjih komercijalnih potrošača, što je vrlo primjetno i na našem domaćem tržištu. Istraživanje “MasterCard Love Index” otkrilo je kupovne navike Hrvata za Valentinovo u 2015. godini.

Dok 98% Hrvata obavlja kupovinu u klasičnim trgovinama, 2% se odluči za internetsku trgovinu. Najviše transakcija ostvareno je u restoranima (70%), a najmanje u cvjećarnicama (4%) i papirnicama (1%). Potrošnja u restoranima iz godine u godinu bilježi značajan rast prometa upravo na Valentinovo.

Posljednjih godina se ukupna potrošnja za Valentinovo iz godine u godinu povećava u prosjeku za 20% što ukazuje na vrlo uspješan i isplativ marketing. To se očituje i u činjenici da je potrošnja za Valentinovo rangirana odmah iza Božićne kupovine.

Rekonstrukcijom svih tradicionalnih događaja i saznanja vezanih za Valentinovo dolazimo do jednostavnog zaključka:

Gledajte vremensku prognozu i volite se svakodnevno!

 

Facebook komentari

komentara