Teško je povjerovati da postoji ljudsko biće koje nije čulo za pandu, tog divnog medvjeda koji obitava u planinskim područjima Kine odnosno u kineskim pokrajinama Sichuan, Shaanxi i Gansu, prirodno stanište ove veoma simpatične životinje su šume bambusa, bez bambusa nema života za velike pande, jer im je taj isti bambus osnova prehrane, velika panda osim s bambusom upotpunjuje svoju prehranu s bjelančevinama, te će rado pojesti jaja ptica, ribe i neke vrste kukaca.
Početak nestanka velikih panda je započeo onog trena kada su ljudi počeli masovno uništavati šume bambusa zbog komercijalne prodaje, ali izgleda kako niti to nije bio kraj nevolja za velike pande, zbog specifičnog simpatičnog izgleda i dobre naravi, živu mladunčad velikih pandi su počeli loviti krivolovci i prodavati ih pretežno zoološkim vrtovima zapadnih zemalja.

Velika posljedica lova na živu mladunčad je bilo i nemilosrdno ubijanje odraslih jedinki koje su životima branili svoju mladunčad.

velika panda mladunčeFoto: jballeis

Znatan dio te iste mladunčadi velikih pandi je znao podlegnuti putu do konačnog odredišta u zatočeništvu zooloških vrtova. Velike pande se u zatočeništvu jako rijetko ili uopće ne pare, jer je životne uvjete velikih panda jako teško oponašati u izmišljenoj prirodi zooloških vrtova, tako da je populacija velikih pandi u prirodi naglo smanjivala svoj broj sve dok se nije oglasilo veoma glasno zvono na uzbunu, još nekoliko godina i velika panda će u potpunosti nestati, glasno su oglašavali zaštitnici ugroženih životinja, kada se iz današnje perspektive gleda na onda poduzete korake, vidi se kako je to zalaganje bilo glavni okidač promjene svijesti o nužnosti spašavanja ove iznimne vrste divljih životinja.

velika panda mladunčeFoto: Yun Zi
Po statistikama iz 2004. godine broj velikih panda iznosio je oko 1600 jedinki u svom prirodnom obitavalištu, a u raznim ustanovama je bilo još oko 10% od tog broja. Po statistici iz 2014. godine broj velikih panda se zahvaljujući rigoroznoj zabrani lova i uništavanja njihovog prirodnog staništa počeo povećavati te popeo na 1864 jedinki velikih pandi u svom prirodnom obitavalištu.
velika pandaFoto: Patrick Fischer

Neke institucije i pojedinci danas govore kako veliki panda više ne pripada skupini životinja kojima prijeti izumiranja, uzmimo ovaj podatak s rezervom, jer brojka od manje od 2000 velikih pandi ne može ukazivati na spašavanje od izumiranja, već eventualno na blagi oporavak populacije koji ima uzlazni potencijal.

Nadamo se kako je skoro pa tri godine kasnije broj velikih pandi porastao još barem malo.

Izdvojena fotografija: Chi King

 

Facebook komentari

komentara