Alexandar Supertramp zauvijek će ostati sinonim avanturističkog lutalice u potrazi za nekim boljim svijetom. Ovo je priča o njemu.

Christopher Johnson McCandless rodio se u El Segundo, California, 12.02.1968.g. Bio je prvo dijete Billie i Walta McCandless. McCandlessovi su nakon njega dobili kćer po imenu Carine. Chris i Carine imali su šest polu-braće i sestara, iz očevog prvog braka. Obiteljski život bio je protkan bračnim trzavicama. Godine 1976. dobrostojeća obitelj intelektualaca se preselila u Washington zbog posla. Otac je radio kao specijalist u NASA, a majka kao tajnica u Hughes Aircraft.

Chris je oduvijek volio lutati i istraživati svijet oko sebe. Sa svojim polovnim Datsunom rado je odlazio na duga i samotna putovanja. U dobi od 18 godina, 1986.g. Chris provodi ljetni raspust lutajući po južnoj Kaliforniji u potrazi za nepoznatim prostranstvima, dalekim rođacima i prijateljima. Na tom putovanju doznaje da se njegov otac nikad nije razveo od svoje prve žene, te da je u vrijeme kada su on i sestra rođeni vodio dvostruki obiteljski život. Ovo otkriće na njega ostavlja duboki trag.

Chris je uspješno diplomirao na Sveučilištu Emory sa izvrsnim rezultatima. Na proslavi promocije diplome roditeljima je rekao: „Mislim da ću na neko vrijeme nestati.“

U svibnju, 1990. godine gubi mu se svaki trag. Putuje anonimno Sjevernom Amerikom nakon što je poklonio u dobrotvorne svrhe svoju ušteđevinu za daljnje školovanje, koja je iznosila 24 000 dolara. Ogorčen na roditelje i svijet oko sebe, odriče se karijerizma i konformističkog života, ostavlja svoj automobil skinuvši s njega registarske pločice, spaljuje svu gotovinu i odlazi u nov život. Život bez laži i licemjerja, daleko od nametnutih društvenih kalupa.

Novi život iziskuje novo ime. Alexandar Supertramp simbolizira njegovu ljubav prema slobodi kretanja, ljubav prema slobodi u svakom smislu te riječi. Svoj moralno odgovoran odnos prema svijetu gradi u duhu „Građanskog neposluha“ H. D. Thoreaua, istinoljubivo i vrlo visokih moralnih vrijednosti za tako mladog čovjeka. Više gladan nego sit, ali beskrajno sretan, povremeno radi da bi zaradio za svoje osnovne životne potrebe. Upoznaje nove ljude i sklapa prijateljstva nastavljajući svoja putovanja uvijek sam. Njegov put proces je emocionalnog i duhovnog sazrijevanja. Konačni cilj mu je Aljaska.

Na Aljasku kreće u  travnju, 1992. godine starom rudarskom cestom Stampede Trail. U blizini Nacionalnog parka Denali, na istočnoj obali rijeke Sushana nailazi na napušteni autobus „The Magic Bus“ koji postaje njegov bazni logor i njegov novi privremeni dom. Alex se ovdje suočava sa apsurdnom spoznajom- na Aljasku se nikad ne ide u proljeće i manje je opasna u zimsko doba. Ljeti, kada se tope planinski snjegovi, bujice vode koje se slijevaju sa grandioznih planinskih vrhova čine teren potpuno neprohodnim. Sljedeća četiri mjeseca ostaje zarobljen u nepreglednoj divljini Aljaske.

Početkom  rujna, 1992. godine lovci na losove nailaze na njegovo raspadnuto tijelo. Christopher Johnson McCandless napustio je ovaj svijet negdje u kolovozu, 1992. godine. 

„The Magic Bus” postao je hodočasničko odredište i poznata destinacija mnogim planinarima.

Knjiga: www.libricon.hr.

 

Facebook komentari

komentara