Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci kruna je karnevalskih svečanosti koje traju od 17.01.2017. – 01.03.2017. godine. Nemoguće je ovdje navesti što se sve događa u tih mjesec i pol dana Riječkog karnevala. Pripreme za ovu manifestaciju traju tijekom cijele godine. Stoga Riječki karneval zaslužuje da ga pišemo početnim velikim slovom. Odabrali smo samo nekoliko događaja iz ogromne palete Riječkih karnevalskih svečanosti:

17.01.2017. godine upriličeno je tradicionalno podizanje Pusta na više lokacija, a to je točka s koje nema povratka. Karnevalsko ludilo već je u punom jeku.

20.01.2017. godine tradicionalno se bira kraljica riječkog Karnevala, a gradonačelnik Rijeke predaje ključeve Meštru Karnevala.

11.02.2017. godine maškarani auto-rally “Pariz-Bakar” tradicionalna je manifestacija koja se se održava u organizaciji  Autokluba „Rijeka“, kao parodija na svjetski poznati rally „Pariz-Dakar“.

18.02.2017. godine kreće dječja karnevalska povorka – događaj u kojem sudjeluju najmlađe generacije iz zemlje i inozemstva.  Djeca u raznobojnoj maškaranoj povorci preplaviti će  riječki Korzo.

Međunarodna karnevalska povorka je glavni događaj i kruna riječkog Karnevala. Doživljaj koji se ne može opisati i dočarati ukoliko niste nikada sudjelovali na njemu. Atmosfera ove manifestacije je jedinstveni doživljaj i moći ćete joj prisustvovati u nedjelju, 26.02.2017. godine.

Međunarodna karnevalska povorka je smotra tradicionalnih i urbanih karnevalskih grupa, koje djeluju kao udruge građana svojim maskama i animacijama nastoje upriličiti osvrt na aktualna društvena događanja.

Ova jedinstvena povorka nije samo izraz neiscrpne kreativnosti i originalnosti, vatromet boja i oblika, mitologije i folklora, parada stotine alegorijskih kola, bezbrojnih likova iz bajki i najljepših stvorenja iz mašte već i neumorne animacije glazbe i plesa, te razigrane duhovitosti  i euforičnog uzbuđenja pred  bezbroj prisutnih gledatelja iz cijele zemlje i inozemstva.

Karnevalska događanja se neprestano izmjenjuju sve do 01.03.2017. godine kada će Zametske maškare i Zvončari u 18.00 sati obaviti tradicionalno paljenje Pusta na Zametu.

Riječki karneval i međunarodnu karnevalsku povorku treba doživjeti i proživjeti barem jednom u životu jer tu atmosferu ništa ne može dočarati.

Više informacija o Riječkom karnevalu pročitajte na: www.rijecki-karneval.hr

Izdvojena fotografija: Rabko

Facebook komentari

komentara