Home Zanimljivosti Besmrtna meduza

Besmrtna meduza

567 -
besmrtna meduza

Turritopsis dohrnii, besmrtna meduza, vrsta je malih, biološki besmrtnih meduza pronađenih u Sredozemnom i Karipskom moru, te u vodama oko Japana. Taj je fenomen jedan od rijetkih poznatih slučajeva životinja koje su sposobne potpuno se vratiti na spolno nezrelo stanje, nakon što je postala spolna zrela jedinka.

Kao i većina drugih meduza iz porodice hydrozoans,Turritopsis dohrnii počinje svoj život kao slobodno plutajuća ličinka poznate kao planula. Kako se planula spušta prema morskom dnu, nastaje kolonija polipa koji se pričvršćuju na morsko dno.

Svi polipi i meduze koji proizlaze iz jedne planule su genetski identični klonovi. Polipi se oblikuju u široko razgranati oblik, koji se obično ne vidi na većini meduza.

Ako je meduza Turritopsis dohrnii izložena stresu u okolišu ili fizičkom napadu, ili je bolesna ili stara, događa se čudesan prirodni fenomen, naime ona se može vratiti na nivo polipa. To čini kroz proces razvoja stanica transdiferentibilizacije, koji mijenja diferenciranu staničnu ćeliju i pretvara ih u nove stanica.

Teoretski, ovaj proces može trajati na neodređeno vrijeme, učinkovito prikazivanje meduza biološki besmrtnih, iako u praksi jedinke i dalje mogu umrijeti.

U prirodi, većina će Turritopsisa vjerojatno podleći predaciji ili bolesti u stadiju meduza, bez vraćanja u oblik polipa.

Mogućnost biološke besmrtnosti bez maksimalnog životnog vijeka čini Turritopsis dohrnii važnim ciljem proučavanja osnovnih bioloških procesa starenja i farmaceutskih istraživanja.

“Besmrtne meduze” ranije su bile klasificirane kao Turritopsis nutricula.

U nastavku slijedi video o besmrtnim meduzama.

Izdvojena fotografija: Youtube

Facebook komentari

komentara