Bijele stijene smatraju se jednim od najzahtjevnijih i najuzbudljivijih područja za planinarenje u Hrvatskoj. Smještene u prostranom masivu Velike Kapele predstavljaju prirodni fenomen krških oblika i imaju status strogog prirodnog rezervata. Priroda je ovdje zaista divlja i nenarušena, a terenom prevladavaju duboke neprohodne ponikve i ponori, brojne okomite stijene iz kojih čudesno izranjaju visoka stabla i bujna vegetacija. Bijele stijene čine prirodni labirint oblikovan razbacanim krškim skupinama između tektonskih pukotina u kojima se snijeg dugo zadržava, a njima prolazi spretno izveden Vihoraški put.

Vihoraški put markirana je staza po izuzetno divljem i nepristupačnom terenu, te se stoga ne preporučuje neiskusnim planinarima. Put je mjestimično osiguran sajlama i klinovima, a ponegdje ste jednostavno prepušteni svojoj umješnosti i snalažljivosti kroz splet impoznatnih stijena koje se uzdižu prema nebu.  U području Bijelih stijena vrlo se lako izgubiti krećući se u beskrajnom labirintu izrazito bijelih stijena, bujne vegetacije i visokih stabala koja ostavljaju dojam da rastu iz kamena.

Status strogog prirodnog rezervata štiti prirodnu ravnotežu Bijelih i Samarskih stijena u području Velike Kapele od bilo kakvih ljudskih aktivnosti, a Vihoraški put predstavlja pravu poslasticu za iskusne planinare koji ovdje neće ostaviti ništa osim tragova svojih gojzerica… ili možda i same gojzerice.

 

Facebook komentari

komentara