Bijeli pijesak – White Sands najdojmljivija je pustinja od gipsa na svijetu. Glatke, bijele, zaobljene i svjetlucave dine protežu se na osam kilometara kvadratnih u ravničarskoj dolini usred planinskog prstena Tularosa države New Mexico na nadmorskoj visini oko 1300 metara, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bijeli pijesak

Gips je bijeli mineral koji se koristi za proizvodnju cementa i žbuke, a okolne planine obiluju naslagama ovog minerala. Stoga gips s ovog udaljenog prostora nikad nije nitko koristio. Drugi od razloga da se ogromna količina gipsa održala na ovakvom području je izloženost pješčanim olujama. Sitne čestice gipsa vjetar oblikuje u dine gurajući ih u smjeru sjeveroistoka. Brzina pomicanja dina pod utjecajem vjetra prosječno iznosi šest do devet metara godišnje.

Nekada su Indijanci iz Mescalero Apache plemena dolazili ovdje kako bi skupljali sol s alkalnih ravnica pa su vidljivi tragovi njihovih logorskih vatri. Gips je jedan od najrasprostranjenijih minerala na Zemlji, ali rijetko vidljiv na površini zbog njegovog svojstva topivosti u vodi.

U ovoj dolini nema puno hrane ni zaklona, pa su životinje prava rijetkost. Uz tri vrste guštera, miševi i štakori tobolčari mogu obitavati ovdje jer se ukopavaju u hladan pijesak kako bi izbjegli vrućine. Pojedine biljke kao što su topole i juka uspijevaju izvući hranjive tvari iz ove neobične doline.

Bijeli pijesak

Zanimljivo je da gips ne upija sunčevu toplinu za razliku od kvarcnog pijeska pa shodno tome možete ugodno šetati bosi usprkos visokim temperaturama u ljetnim mjesecima. Uređene su četiri pješačke staze za posjetitelje koji žele istraživati ovo područje. Djeca se često zabavljaju koristeći sanjke na snježno bijelim dinama u onim područjima White Sands koja su dostupna automobilom. Veći dio ovog područja proglašen je nacionalnim spomenikom, a svečano otvorenje Nacionalnog parka bilo je 29.travnja, 1934. godine.

Tijekom Drugog svjetskog rata dolina Tularosa koristila se u vojne svrhe za testiranje nuklearnog oružja. Na ovom području je eksplodirala prva atomska bomba dana 16.srpnja, 1945. godine. Područje i danas podliježe režimu vojnih vježbi, a  testiranja se obavljaju dva puta tjedno u prosjeku 1-2 sata. U to vrijeme je Nacionalni park White Sands zatvoren za posjetitelje.

Bijeli pijesak

Facebook komentari

komentara