Bled i Bledsko jezero u Julijskim Alpama jedno su od najposjećenijih prirodnih atrakcija u Sloveniji. Ovo atraktivno odredište bajkovitog pejzaža nalazi se na sjeverozapadu Slovenije, u Gorenjskoj nadomak austrijske granice. Područje Bleda u prošlosti je često bilo izloženo zemljotresima. Bledski turizam konstantno se razvija već 150 godina. 

Bled
Otok Bled na Bledskom jezeru

Začetnik bledskog turizma bio je Arnold Rikli daleke 1855.godine. Arnold je već u ono doba bio sklon alternativnoj medicini. Zaključivši da planinski položaj Bleda i zdrava klima pogoduju ljudima i blagonaklono djeluju na ljudsko zdravlje, osmislio je program raznih aktivnosti, prehrane i terapija kupki. Taj njegov program uspješno je smanjivao i uklanjao probleme reume, migrene, nesanice i slabe cirkulacije krvotoka, te još niz drugih zdravstvenih problema. Posljedično tome, već 1895. godine u Bledu se grade prva kupališta i kompleksi za goste.

Bled
Bledski dvorac

Bledsko jezero je smješteno na visini oko 500 metara nadmorske visine, okružuju ga šume i planine. Dužina jezera iznosi 2120 metara, a širina 1380 metara sa maksimalnom dubinom oko 30 metara. Usred Bledskog jezera nalazi se otok Bled, jedini prirodni otok u Sloveniji.

Bled
Crkva Marijina Uznesenja na Bledu

Na otoku je u 15. stoljeću podignuta crkva Marijina Uznesenja odnosno Marijinog Uzašašća, a do nje vodi 99 stepenica. Posebna turistička atrakcija je “Zvono želja” za koje se vežu stare legende. Do otoka možete stići drvenim barkama sa veslačem koje pomalo podsjećaju na venecijanske gondole. Tradicionalni drveni bledski brodić lokalne izrade zove se pletno, a njime upravlja pletnar. Pletno je dovoljno veliko da poveze  dvadesetak ljudi. Pletnar ne može biti bilo tko, pa je to vrlo cijenjeno zanimanje , koje se stoljećima prenosi s koljena na koljeno još od 1590. godine.

Bled

Na sjevernoj obali jezera nalazi se srednjovjekovni zamak, smješten na okomitoj stijeni, visokoj oko 130 metara, odakle se pruža predivan pogled na jezero. Uspon do dvorca je dosta strm. Osim predivnog vidika na Bledsko jezero sa ove utvrde, možete posjetiti Muzej i Tiskaru.

Bled

Osim vožnje pletnom po jezeru, možete prošetati obalom jezera uživajući u društvu labuđe družine. Ukoliko niste ljubitelj pješačenja, jednako tako se možete provozati iznajmljenom kočijom ili pak biciklom oko jezera. Ukoliko ipak volite pješačiti, u okolici Bleda nalaze se uređene planinarske staze sa lijepim vidicima.

Bledsko jezero
Bledsko jezero

Obzirom na dugu tradiciju, Bled je turistički veoma razvijen i zadovoljava apetite različitog tipa gostiju. Ugostiteljska ponuda uz sve gastronomske specijalitete, poznata je po bledskim krempitama duge tradicije. Na Bledu možete pasivno odmarati, dokono uživati ili koristiti sadržaje za aktivan odmor. 

Facebook komentari

komentara