Pokopani na nebu plod je opsežnog dvogodišnjeg istraživačkog rada koji u prvi plan smješta vrlo često zapostavljene i zanemarene ljude s područja Himalaja – lokalno stanovništvo, nizinske i visinske nosače, Šerpe vodiče i penjače o kojima ovisi sveobuhvatan koncept zapadnjačkog himalajizma.

Okidač za nastanak ove knjige bio je najsmrtonosniji dan u povijesti uspona na Karakorumski vrh K2, 2008. godine kada je više od sedamdeset ljudi nastojalo osvojiti ovaj izuzetno zahtjevni osamtisućnjak. Usredotočivši svoje istraživanje na svjedočanstva preživjelih sudionika u potrazi za istinom, Amanda i Peter su tijekom dvije godine sedam puta posjetili Nepal i tri puta Pakistan zalazeći u zabačena mjesta koja su novinarima nedostupna i nepristupačna nastojeći upoznati i razumijeti kulturu i život lokalnih stanovnika.

Pokopani na nebu fascinantna je priča kroz koju upoznajemo jedan sasvim drugačiji svijet, život i ljude, njihovu povijest, kulturu i običaje, te utjecaj prodora agresivne zapadnjačke kulture u njihov donedavno anoniman način života.

Ovo je priča o Tenzingu Norgayu, jedanaestom djetetu pastirskog bračnog para iz tibetanske regije Kharta, najuglednijem  i najpoznatijem Šerpi na svijetu, koji nije bio niti Šerpa niti Tibetanac. Ovo je priča o stotinama nizinskih nosača koji jeftinije od mula prenose ekspedicijske zalihe i opremu tamo gdje džipovi ne mogu proći, koji su “pupčana vrpca” tijekom uspona i bez kojih alpinisti nemaju nikakve šanse dosegnuti udaljeni vrh.  Ovo je također priča o Chhiringu, Pasangu, Shaheenu i drugim izuzetnim ljudima o kojima ne znamo apsolutno ništa, a zaslužuju da saznamo.

Autori ove izuzetno zanimljive knjige su Peter Zuckerman i Amanda Padoan. 

Facebook komentari

komentara