Bojin kuk na Južnom Velebitu najviši je vrh Bojinca (1110 m) s kojeg se pruža jedan od ljepših vidika s tog dijela Velebita. O ljepoti Bojinca najviše govori činjenica da je Nacionalni park Paklenica proširio svoje granice kako bi ga obuhvatio iako on ustvari predstavlja zasebno izdvojenu cjelinu.

Na području južnog Velebita prostiru se kraške visoravni Veliko i Malo Rujno. Ova prostrana polja protežu se na 800-900 metara nadmorske visine, a na primorskoj strani izdvajaju se živopisne stijene slikovitog Bojinca. 

Bojinac je pun fascinantnih detalja živopisno oblikovanih stijena i kukova, a put do Bojin kuka proteže se kroz teško prohodno područje koje zahtjeva spretnost i oprez pri kretanju. Krećući se markiranom stazom kroz stijene Bojinca prema njegovom vrhu razotkrivaju se malena špiljica koja služi kao prirodno sklonište, Krilati kuk, Jagin kuk, Kukovi Bojinca, uski duboki ponor i bezbroj uzbudljivih detalja koji odvlače pogled sa širokih prostranih vidika. No po dolasku na sam vrh Bojin kuk pogled se otvara na Jadransko more i prostrane visoravni Malog i Velikog Rujna. Vrlo uzbudljiv izlet u jednako uzbudljivom krajoliku. 

Facebook komentari

komentara