Dvorac Trakošćan jedan je od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj.  Trakošćan se nalazi u Hrvatskom zagorju na nadmorskoj visini oko 250 metara, 23 km sjeveroistočno od Krapine, 40 km jugozapadno od Varaždina.

Trakošćanski dvorac je podignut u 13. stoljeću kao manji burg u sustavu utvrda Zagorske kneževine. Više je puta proširivan i dograđivan. Vlasništvo Trakošćana često se mijenjalo sve do 1569.godine, kada je prešlo u ruke obitelji Drašković. Slabljenjem ratnih opasnosti Trakošćan je izgubio obrambenu funkciju, te je pretvoren u dvorsku rezidenciju. S tim preinakama uz dvorac su uređeni pejzažni park i umjetno jezero.

Trakošćan

Trakošćansko jezero umjetno je jezero. Uz jezero se nalazi pomno oblikovani park koji s uređenim livadama, raznovrsnim cvijećem i grmljem čini skladnu hortikularnu cjelinu. Zimi se jezero zaledi, a drveće dobiva snježni omotač. Tu se nekad nalazio ribnjak, mlin i pilana. Traošćansko jezero je i danas bogato ribom, osobito pastrvskim grgečom.

Od 1953. godine u dvorcu je stalna muzejska postava, koja osim vjerne rekonstrukcije ambijenata iz razdoblja obnove sadrži vrijedne primjerke baroknoga namještaja i drugih predmeta. Topovi s grbom obitelji Drašković potječu iz razdoblja sudjelovanja obitelji u borbama protiv Napoleona Bonapartea. Jedna od šest povijesnih zastava u Muzeju po tipu i vremenu nastanka jedinstvena je u Hrvatskoj te pripada najstarijim sačuvanim zastavama uopće.

Trakošćan

Ugledni turistički časopis Conde Nast Traveler uvrstio je 2017. godine Trakošćan među dvanaest najljepših europskih dvoraca. Dvorac je u vlasništvu Republike Hrvatske.

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara