Home Ludens media Brgudac – jedino mjesto općine Lanišće koje nije spojeno na javni vodovod

Brgudac – jedino mjesto općine Lanišće koje nije spojeno na javni vodovod

1.136 -
Brgudac

Brgudac – jedino mjesto općine Lanišće koje do današnjeg dana još uvijek nije spojeno na javni vodovod, te je nužno potrebna hitna obnova vodospreme. Nestašica vode prijeti Brgudcu puno prije ljetnog perioda suše i stanje je alarmantno posljednjih nekoliko godina. Pitka voda mještanima Brgudca dovozi se vatrogasnim kolima. Svakog tjedna tri cisterne pitke vode stižu u Brgudac. 

Brgudac

Selo Brgudac ima prirodni izvor vode koji je star više od 100 godina i koji je postupno iz godine u godinu sve siromašniji. Kritični problem je propuštanje vodospreme i gubitak zaliha dragocjene vode, što iziskuje hitnu intervenciju. No, Brgudac nema vlastitih prihoda. 

Voda je osnovni element koji je potreban svakom živom biću pa tako i stanovnicima sela Brgudac da bi se mogli baviti bilo kojom gospodarskom djelatnošću, turizmom, poljoprivredom ili stočarstvom. Bez izgradnje vodovoda ne može se govoriti ni o demografskoj obnovi sela, jer bez osnovnih uvjeta za život nije moguće očekivati ni nastanjivanje mladih obitelji.

Brgudac je dugi niz godina poznato polazište za planinarske i izletničke pohode na Ćićariji. Brgučani su uvijek nesebično dijelili svoju vodu sa svim dobronamjernim prolaznicima i gostima Ćićarije.

Posjetiteljima Ćićarije je uvijek bila dostupna i neograničeno na raspolaganju čista planinska voda u Brgudcu i na Koritima. Prolaznici su se ovdje uvijek snabdijevali bistrom izvorskom vodom, dopunili bi svoje zalihe, osvježili se i umivali tijekom svojih boravaka na Ćićariji.

Brgudac

 

Facebook komentari

komentara