Bernadette McDonald uložila je dvije godine u pisanje ove biografske knjige da bi je napokon objavila 2008. godine. U tom periodu provela je stotine sati zadihano naganjajući s diktafonom u ruci Tomaža Humara po slovenskim Alpama. Nakon samo godinu otkako je knjiga ugledala svijetlost dana Tomaž Humar, jedan od najboljih svjetskih penjača i iskusni gorski spašavatelj smrtno je stradao tijekom osvajanja vrha Langtang Lirung (7 227 m) 2009. godine u planinskom lancu Himalaje. 

Tomaž je pri spuštanju doživio nesreću kada je na visini od 6 300 metara slomio nogu i nekoliko rebara. Najbolji svjetski gorski spašavatelji nisu uspjeli na vrijeme stići do Tomaža. Spasilačka ekipa koju su činili pilot Robert Andematten i spašavaoc Simon Anthematten pronašli su njegovo tijelo u snijegu i ledu.

Knjiga Bernadette McDonald razotkriva ovog nevjerojatnog slovenskog penjača, te njegov zagonetan i intrigantan karakter uz mnogo fascinantnih tajni i snova. Tomaž Humar predstavlja ikonu slovenskog alpinizma, oličenje hrabrosti, izuzetne izdržljivosti i nesalomljivog duha. Predgovor za knjigu napisao je Reinhold Messner.

Tomaž Humar

Facebook komentari

komentara