Brgudačka Korita su popularno izletište i planinarsko odredište iznimne ljepote i živopisnog okoliša, smješteno iznad ćićarijskog sela Brgudac. U svakom godišnjem dobu, a naročito u proljeće, kada se sva priroda probudi ovo mjesto izgleda kao da je doslovno ispalo iz raja.

Naziv Korita potekao je po bogatom izvoru čiste planinske vode koji izvire iz žive stijene ispod Brajkovog vrha (Koritnji brig). Ispod njega su mještani Brgudca još u davna vremena postavili niz drvenih korita za napajanje stoke. U sušnim godinama žene su dolazile na ovaj izvor po pitku vodu noseći je u selo smješteno 270 metara niže.

Korita
Brajkova stijena

Prvobitno su mještani ovdje postavili drvena korita, da bi ona kasnije bila zamjenjena sa betonskim. Danas se opet ispod izvora nalaze drvena korita. Donedavno ste mogli susresti konje kako slobodno pasu na livadi oko korita. 

Ovaj nepresušan izvor prelijeva se iz korita u korito, da bi pedesetak metara niže oblikovao maleno jezero – istarsku lokvu, gdje površinski nestaje, da bi par stotina metara niže napajao prelijepu krašku livadu Lanišćak. Cijelo ovo područje je nekadašnje seosko dobro, gdje se čuvala zajednička stoka Brgučana. Ovdje su se održavala seoska okupljanja i druženja, sa ovog mjesta gdje pogled puca u daljinu sve do mora. 

Nedaleko od korita nalazi se malena lovačka kućica, a u borovoj šumici skrivena planinarska kuća “Korita” koju koriste i održavaju članovi Planinarskog društva “Glas Istre” iz Pule. Ovu drvenu kućicu podigli su planinari 1989.godine. Sa vrha Brajkove stijene pruža se fantastičan pogled, a od vrha može se nastaviti hodati vršnim hrbatom markiranom Borisovom stazom do križanja za Orljak s povratkom do planinarske kuće i izvora. To je lijepa kružna, atraktivna i živopisna šetnja u trajanju oko sat i pol hoda, koja je pogodna za izletnike.

Korita
Pogled na Vojak

Do Korita se najbrže može doći iz Brgudca sa jednim tri alternativna pješačka prilaza za 40 minuta, a možete odabrati i malo dužu varijantu sa blažim usponom. Na Korita možete stići također ugodnom šetnjom po markiranoj šumskoj stazi iz Lanišća, koja je trenutno prilično otežana zbog srušenih stabala koja su se prepriječila na putu. Planinari su oduvijek odlazili na Korita od ŽP Lupoglav, preko Semića i Brgudca. Korita su idealno polazište za mnoge izletničke šetnje i planinarske ture po Ćićariji.

Za Brgudačka Korita često se pogrešno koristi naziv “brgudska korita” što bi se ustvari odnosilo na Brgud umjesto na Brgudac. No, Korita su već toliko poznata izletnička destinacija da kada ih spomenete, gotovo svatko zna na što se odnosi. Stoga, kao i svako drugo prepoznatljivo odredište, zaslužuju da ih pišemo velikim početnim slovom.

Korita
Pogled na Korita s vrha Brajkove stijene

Više o Brgudcu i Brgučanima možete pročitati na linku: Brgudac

Facebook komentari

komentara