Benbulbin planina ili Ben Bulben nalazi se u Irskoj, u okrugu Sligo relativno blizu obale Atlantskog oceana. Ova planina koju Irci nazivaju Binn Ghulbain zauzima važno mjesto u irskoj mitologiji. Kroz dugu povijest iz podnožja Benbulbina nastali su mnogi mitovi i legende inspirirani pogledom na ovu neobično oblikovanu planinu.

Benbulbin doseže visinu od 526 metara nadmorske visine i pripada vapnenačkom Dartry gorju. Ovdje raste raznoliko autentično bilje kojeg nema nigdje drugdje na svijetu. Benbulbin nastanjuju divlji zečevi i lisice.

Plato Benbulbina je fantastičan vidikovac za planinare ukoliko im se posreći da vidik nije osujećen često prisutnim maglama. Među naboranim liticama više je alternativnih prilaza platou. Prilaz sa sjeverne strane kroz uski klanac opasniji je zbog izloženosti vjetrovima i olujama koje dolaze s Atlantika. Popularniji i pristupačniji prilaz vrhu nalazi se s južne strane Benbulbina. Uspon do vrha traje oko sat i pol hoda. S platoa se pruža fantastičan pogled na Atlantski ocean i ravnice pokrajine Sligo, a pogled s vrha ostavlja dojam da je nemoguće sići s njega.

U podnožju Benbulbina nalazi se 4 km duga pješačka staza prilagođena svim uzrastima, te pogodna za šetnju i trčanje. Staza mjestimično prolazi kroz šumu, ali većim dijelom pruža lijepe vidike iz podnožja na neobično obličje Benbulbin planine.

Izdvojena fotografija: sain-et-naturel.com

 

Facebook komentari

komentara