Povijest čaja započela je prije skoro 5 tisuća godina. Prema jednoj legendi, kineski car Shen-Nong otkrio je tajnu pripreme ovog napitka prilikom jednog od svojih mnogobrojnih lovačkih izleta godine 2737. prije nove ere. Naložio je svojim počinjenima da prokuhaju nešto riječne vode. Zanimljivo je kako su Kinezi već onda znali kako se nečistom vodom prenose razne bolesti i stoga su vodu koja im je bila sumnjiva redovito prokuhavali.

Igrom slučaja u posudu s vodom na vatri vjetar je donio jedan list sa stabljike čaja koji je rastao u neposrednoj blizini. Voda u posudi je ubrzo promijenila boju i do cara i njegove pratnje je došao neobičan, nepoznat miris. Car se je odvažio i popio nekoliko gutljaja tajanstvene tekućine i bio je oduševljen aromom i osjećajem osvježenja nakon konzumacije.

Sve nakon toga je ispisana povijest čaja, napitka koji se konzumira u svim zemljama svijeta.

čaj

Botaničari biljku čaja nazivaju Thea Camellia pri čemu dominiraju dvije sorte, a to su Camellia sinensis, kineska sorta i Camemellia assamica s Indije i Šri Lanke.

Od te dvije vrste nastali su najpoznatiji svjetski čajevi: bijeli čaj, zeleni čaj, oolong, crni čaj, puh-er-cha i žuti čaj.

Postoji stara kineska izreka koja kaže:

„Vodom svoje tijelo peremo izvana, a sa čajem iznutra“.

Tako nam je priroda ponudila sredstvo za pranje tijela iznutra, ako niste do sada našli svoj čaj, nemojte se ustručavati već krenite u konzumaciju ovog blagotvornog napitka.

 

Facebook komentari

komentara