Upravo kreću i bit će ih na milijarde, oduvijek, pa tako i ove godine ispunit će svaku biljku svojom ljepotom i pokazati se u svoj svojoj raskoši, cvjetovi bez kojih zasigurno ne bi bilo života na planeti Zemlji eksplodirat će u proljeće pred nama, a vjesnici njegovi su već tu i osim svojim izgledom, opijaju nas i svojim mirisima, da to je njegovo veličanstvo cvijet.

A što je cvijet ustvari, cvijet je preobraženi dio izdanka, koji nosi rasplodne organe biljaka i ima organe za primamljivanje kukaca, radi oprašivanja.

Cvijet koji ima jasno istaknut vjenčić za primamljivanje kukaca pa se oprašivanje dvospolnih cvjetova vrši pomoću kukaca je dvospolan.

Mnogi cvjetovi kritosjemenjača, koje su bile u nepovoljnim uvjetima za oprašivanje kukcima, izgubili su vjenčić i postali su jednospolni cvjetovi, što sprječava samooplodnju. Svi cvjetovi golosjemenjača su jednospolni.

Svojim organima za primamljivanje oprašivača aktivno pridonosi uspjehu oplodnje i ne prepušta mikrospore slučaju u procesu oprašivanja. Štoviše pojedini su se cvjetovi, prilagodili točno određenim vrstama oprašivača i privlače ih bojom, mirisom ili oblikom.

Uvijek su jednospolni, pretežno sitni, jednostavno građeni bez ocvijeća. Ženski cvjetovi mnogih četinjača smješteni su u gornjem dijelu krošnje, a muški više u donjem dijelu. Muški cvjetovi su u obliku resa i češera, dok ženski imaju oblik češera.

Rasplodni organi golosjemenjača još ne sudjeluju aktivno u procesu oprašivanja, već mikrospore oslobađaju u slobodnu prirodu pa je pronalaženje i sastajanje mikrospora sa ženskim rasplodnim organima rijetko. Da se taj nedostatak nadoknadi, proizvode se mikrospore u vrlo velikim količinama, što je znatno rasipanje vrlo kvalitetnoga materijala. Zbog toga, rasplodni organi golosjemenjača nisu dostigli organizaciju, koju ima cvijet.

U nastavku, jedna mala proljetna galerija…

Facebook komentari

komentara