Grčko osvajanje velikog dijela poznatog zapadnog svijeta omogućilo je helenističkim putnicima pristup starim civilizacijama Egipćana, Perzijanaca i Babilonaca. Impresionirani znamenitostima tih novootkrivenih zemalja, ovi su putnici počeli popisivati ​​ono što su tamo vidjeli. Stari Grci ih tada nisu nazivali “čudima” već su govorili o “prizorima” odnosno “stvarima koje treba vidjeti”.

Povjesničar Herodot, učenjak Callimach of Cyrene, graditelj Filon, povjesničar Diodor sa Sicilije, pjesnik Antipatros i mnogi drugi napravili su prve popise Sedam svjetskih čuda. Nije nam poznato zašto je baš broj “sedam” bio tako značajan starim Grcima. Još manje je jasno zašto se od tada pa do današnjih dana svijet i dalje ograničeno definira kroz “Sedam svjetskih čuda” iako su čuda na svakom koraku ove naše čudesne planete. No, nama puno toga nije jasno u našem neznanju pa stoga uporno istražujemo svijet oko sebe.
Vratimo se na trenutak u vrijeme Antipatrosa. Antipater je svoj popis utkao u stihove koji su sačuvani u zbirci „Palatinska antologija“. Njegov popis odnosio se na sedam znamenitosti građevinarstva i arhitekture onog doba.

Sedam svjetskih čuda drevnog svijeta

1. Velika piramida u Gizi
2. Viseći vrtovi u Babilonu (Semiramidini viseći vrtovi)
3. Zeusov kip u Olimpiji
4. Artemidin hram u Efesu
5. Mauzolej u Halikarnasu
6. Kolosa s Rodosa
7. Svjetionik u Aleksandriji (Faros)

Piramide

Ne znamo je li ijednu od tih građevina imao prilike osobno vidjeti, ali njegov je popis stoljećima bio vodič za mnoge svjetske istraživače.
Kako na ovoj našoj planeti ništa ne traje vječno, tako se ni ove spektakularne građevine nisu održale do današnjih dana. Jedino od sedam čuda Antike koje se uspjelo održati do danas je Keopsova piramida.

Tijekom srednjeg vijeka postojali su brojni popisi svjetskih čuda, a najkompetentnijim se smatra Popis sedam svjetskih čuda srednjeg vijeka na kojem se nalaze Stonehenge, rimski Koloseum, katakombe u Kom el Shoqafi, Kineski zid, Porculanski toranj u Nanjingu, Aja Sofija u Istanbulu i Kosi toranj u Pisi.

Švicarska zaklada New Seven Wonders of the World pokrenula je inicijativu 2001. godine za novi online-izbor “Sedam svjetskih čuda”. Od 200 početnih kandidata izabran je 21 finalist. Pobjednici najveće online ankete objavljeni su na spektakularnoj priredbi koja se održala na stadionu Benfica u Portugalu.

Sedam novih svjetskih čuda

1. Kineski zid
2. Koloseum u Rimu
3. Taj Mahal, Indija
4. Sveti grad Inka Machu Picchu
5. Kip Krista Iskupitelja, Rio de Janeiro
6. Petra u Jordanu
7. Chichen Itza, glavni grad plemena Itzá na meksičkom poluotoku Yucatan

Priroda

Uz ove lokacije danas postoje brojni drugi popisi svjetskih čuda na kojima se nalaze stotine svjetskih građevina i prirodnih znamenitosti. A prirodnih čuda je toliko na planeti da nam je život kratak da ih sve objedinimo nekakvim popisom. No, i to je već netko sažeo u Sedam svjetskih čuda prirode. Točnije, ista ona gore spomenuta švicarska Zaklada novom online-anketom (2007.-2011.g.). Konkurencija je i ovdje bila velika iz turističko-marketinških razloga. Nije mala stvar biti na “Popisu Naj-Sedmorice” u svijetu gdje robujemo brojkama, a online-anketiranje stvara sliku varljive demokratičnosti.

Sedam novih svjetskih čuda prirode

1. Amazona i Amazonska prašuma, J. Amerika
2. Slapovi Iguazu, J. Amerika
3. Ha Long, Vijetnam
4. Komodo, vulkanski otoci u Indoneziji
5. Vulkanski otok Jeju, J. Koreja
6. Podzena rijeka Puerto Princesa, Filipini
7. Table moutain – Planina stol, Australja

Neovisno ovome popisu postoji također relevantan popis Sedam prirodnih čuda istoimene organizacije s misijom zaštite i promicanja prirodnih čuda svijeta od strane stručnog tima iz cijelog svijeta tradicionalnom statističkom metodom, ocjenjujući jedinstvenu originalnost i čistoću prirodne ljepote. 

Sedam prirodnih čuda (CNN)

1. Aurora Borealis – Polarna svjetlost (pojavljuje se na sjevernom nebu i vidljiva je samo sa sjeverne polutke)
2. Luka Rio de Janeiro, Brazil
3. Grand Canyon, Sj. Amerika
4. Veliki koraljni greben, Australija i Oceanija
5. Mount Everest, Azija
6. Vulkan Paricutin, Meksiko
7. Viktorijini slapovi, Afrika

Duga

Možda smo vam ovom temom pružili neke nove i zanimljive informacije, možda neke nove i drugačije poglede. Svatko od nas ima slobodu da izabere svoja osobna čuda. Možda upravo ona koja vas okružuju i koja doživljavate na osobnom nivou kao čudesan prizor. Također, nema potrebe da ih se brojčano ograničava i limitira.  Možete ih prikupljati u nedogled. Nije nužno da ih numerirate.  Sunce sa svojim magičnim utjecajem i djelovanjem na našu Planetu je čudesno. Glazba je čudesna. Oblaci su čudesni. List na vjetru je čudesan. Kap rose, magla, duga, pupoljak, novorođenče… Svijet je čudesno mjesto. Svaki čovjek i svako biće ispod svoje površine je zasebno čudo. Sve je stvar samo vaše osobne percepcije. Pa, podsjetimo se ovom prilikom djevojčice koja je opisala što ona osobno doista doživljava čudesnim.

Sedam svjetskih čuda jednog djeteta

1. Vidjeti
2. Čuti
3. Dodirnuti
4. Pomirisati
5. Osjetiti
6. Smijati se
7. Voljeti

I pripazite, neke pojave i prizori traju tako kratko i prođu tako brzo da vam vrlo lako mogu promaknuti i nestati zauvijek dok se bavite sporednim stvarima.

Prizor

Facebook komentari

komentara