Dan planete Zemlje prvi put je obilježen 22.04. 1970. godine na poticaj američkog senatora Gaylonda Nelsona idejom koju je predstavio John McConnell na konferenciji UNESCO. John McConnell svojim cjeloživotnim zalaganjem za mir i jednakost u svijetu, te osobnim naporima za ublažavanje ljudske patnje i promicanjem općeg dobra realizirao je mnoge uspješne projekte. Poznata izjava McConnella glasi “U osnovi prava vlasništva i suverenosti prava temeljno je pravo svakog čovjeka na Zemlji jednaki udio u sirovinama Zemlje i prirodnih resursa” čime sve stanovnike planete poziva na odgovorno i nesebično ponašanje.

Veliki aktivist i borac za mir organizirao je mnoge kampanje među kojima su najpoznatije “Minuta za mir” i “Prehrana za milijun gladnih”. Njegovo djelovanje usmjereno je na razumijevanje ljudskih potencijala i traženje rješenja za ključne probleme s kojima se suočava civilizacija. Njegova ideja je i zastava Zemlje koju je dizajnirao 1968. godine pod motom “Svijet jednakosti”. Zastava Zemlje zavijorila se na Južnom polu 1975. godine, a koristi se povodom obilježavanja Dana planete Zemlje u Ujedinjenim narodima.

1995. godine McConnell izradio je dokument “Eart Magna Charta” s njegovom jasnom porukom “Neka svaki pojedinac i institucija razmišlja i djeluje kao odgovoran skrbnik Zemlje, tražeći alternative u ekologiji, ekonomiji i etici koje će osigurati održivu budućnost, eliminirati zagađenje, siromaštvo i nasilje .”

John McConnell rođen je u Davis City (Iowa) 22.03. 1915. godine, a njegov život ugasio se 20.10.2012. godine u Denveru (Colorado). Misao vodilja koju nam je ostavio u nasljeđe jeste svijet jednakosti i mira za sva bića na planeti Zemlji.

 

čovjek

Dan planete Zemlje u Hrvatskoj se obilježava od 1990. godine kako bi se skrenula pozornost na ekološku krizu. Naglim razvojem industrije i povećanom potrošnjom energije visokog životnog standarda narušena je ravnoteža u prirodi. Proizvodnja enormnih količina otpada, povećana potrošnja fosilnih goriva i otpuštanje otrovnih tvari u svakodnevnom životu dramatično prijeti opstanku naše planete.

Kako biste i vi pridonijeli očuvanju planete Zemlje neka svaki vaš dan bude čudo života i poticaj za napredak ljudske avanture. Smanjite nekontroliranu i prekomjernu potrošnju i proizvodnju ambalažnog otpada, reciklirajte otpad i izbjegavajte upotrebu štetnih materijala i kemikalija u svojom svakodnevnom životu. Oduprite se manipulaciji marketinškog konzumerizma i suvišnoj potrošnji.  Racionalno koristite vodu i štedljivo trošite energiju. Odlažite papire u posebne kontejnere jer ćete na taj način pridonijeti očuvanju šuma. Staklo je materijal koji se u potpunosti može reciklirati, a da bi staklena boca bačena u prirodu nestala potrebno je 4000 godina.  Baterije, koje sadrže teške metale i zagađuju okoliš odlažite u za njih predviđene posebne kontejnere. Za razgradnju plastike i najlona u prirodi potrebne su stotine godina i osim što nagrđuju prirodu, predstavljaju opasnost za biljni i životinjski svijet. Stoga je neminovno da prilagodimo svoje svakodnevne navike opstanku planete kako se ne bismo ugušili u vlastitom otpadu.

Izdvojena fotografija: John McConnell

 

Facebook komentari

komentara