Hodate, stojite, sjedite, plivate i pritom gledate uz neku rijeku, potok, jezero ili čak uz uvalu na morskoj obali u koju se ulijeva slatka voda i odjednom ispred vas velikom brzinom proleti mala ptičica i u tren oboji vaše oči žarkim spektrom boja, da to je bio vodomar. Svaka osoba koja prvi put u životu vidi vodomara, ostaje fascinirana ljepotom žarkih boja koje krase tu iznimnu pticu.

Vodomar ili drugim imenom vodomar ribar latinskog naziva Alcedo atthis jedina je vrsta riječnih vodomara koja nastanjuje Srednju Europu, a tako i naše krajeve.

Perje mu je obojano žarkim bojama, gornji dio tijela do repa je pretežno plave boje s plavkasto – zelenim odsjajem, perje na “bradi” je bijele boje, od očiju do ušiju kreće crvenkastosmeđa i prelazi u bijelu boju, a  prednji donji dio tijela je crvenkastosmeđe boje. Glava im je izdužena, kljun je dug i šiljat, tijelo je malo s dugim krilima, rep im je kratak kao i noge, što je u konačnici rezultiralo s vrhunskim ribolovcem.

vodomar

Vodomar voli vodu i život uz nju, voda je njegov život i njegova snaga, jedan je od najvještijih ribolovaca u ptičjem svijetu ali neće u prehrani izostaviti niti ukusnog kukca, račića ili punoglavca.

Vodomar je do unazad desetak godina smatran pticom čije je životno stanište ugroženo i to opet zahvaljujući čovjekovom nemaru odnosno zagađivanju voda, vodomar nadasve voli bistru vodu koja mu omogućava lov, a ako takvih uvjeta nema, vodomar se seli tamo gdje su vode i dalje bistre.

vodomar

Iznimka kada vodomar napušta bistre vode je u vrijeme zime kada se površine rijeka i jezera zalede, a tada ga se može mnogo češće vidjeti i na obalama Jadranskog mora uz bočate vode, čini se kako im je boravak uz obale Jadranskog mora postao omiljen i izvan zimskih mjeseci jer mnogi očevici potvrđuju njihov boravak na obalama Jadranskog mora i usred ljeta.

Ovu priču mogu potvrditi i ja kao autor članka, jer sam vodomare na moru vidio svakog ljeta svog života barem desetak puta, jednom sam imao čast da me posjeti, da, sletio je na moj čamac u vožnji i pravio mi je društvo sve dok nisam trepnuo, a onda je obojio prostor ispred mene i odletio u suton, hvala mu na tom divnom druženju, jer vidjeti dugu kako vas gleda je više od sreće.

Izdvojena fotografija vodomara: Joefrei

Facebook komentari

komentara