Dvanaest apostola predstavlja atraktivno turističko odredište smješteno na obali Nacionalnog parka Port Campbell u jugoistočnom dijelu Australije. Dvanaest apostola su kamene hridi, vapnenački klifovi koje tisućama godina oblikuju golemi, neumorni morski valovi Južnog oceana. Klifovi se protežu 32 kilometara duž južne obale države Victoria, nedaleko Melbournea, iznad Tasmanijskog otoka.

More u Južnoaustralskoj zavali pokreću vrlo snažni vjetrovi, pa snažni valovi svojom ustrajnošću oblikuju stjenovitu obalu, urezujući vapnenačke police na visini od 60 metara iznad razine mora. Komadi stijena odlamaju se i obrušavaju u ocean svakih 20-30 godina. Snaga prirode oblikovala je duž obale slikovite kamene otočiće nalik na grote, hridi, dimnjake i lukove, te predstavljaju nijeme svjedoke dokle se nekada protezala  obala kopna. 

Dvanaest apostola

Nije sasvim jasno kada su dobili ime Dvanaest apostola obzirom da ih danas ima svega osam. Deveti apostol  dramatično se srušio 2005. godine. Nekad su te hridi bile dio obale dok se danas usamljene i ranjive uspravno uzdižu iznad mora. Neke su visoke oko stotinu metara.

Stotine tisuća ptica dolaze ovamo krajem rujna preko Tihog oceana od Sibira koji je udaljen 14400 kilometara. Gnijezde se na najvećoj hridi koja je po njima nazvana Otok kratkorepih zovoja. Kratkorepe zovoje u ovom negostoljubivom području pronašle su siguran kutak za svoja gnijezda daleko izvan dometa grabežljivaca i ljudi. Obiljem riba dolaze se prehraniti i druge vrste ptica, kao što su albatrosi, blune. kormorani i burnice. 

Dvanaest apostola

Ovuda prolazi trasa kojom putuju južni ledeni kitovi dugi 15 metara, sa Antarktike na toplije južne obale Australije radi razmnožavanja, pa neki od njih i ovdje donose na svijet svoje mladunce.

Osim nedostatnog broja hridi Dvanaest apostola turistički su atraktivne i poznate obližnje stijene – Londonski most, Stijena-stražar, Krušna peć i Špilja grmljavine.U Špilji grmljavine voda grmi pod zemljom tunelom dugim 400 metara koji su izdubili snažni morski valovi. Posjetitelji mogu zaviriti u unutrašnjost na mjestima gdje se urušio svod.

Londonski most

Kako je Londonski most (London Bridge) postao Londonski luk (London Arch) ?

Nekoć je ova stijena ravna vrha imala dva luka koja su je povezivala sa obalom, a zbog velike sličnosti sa starim londonskim mostom preko Temze po njemu je dobila ime. 15. siječnja, 1990. godine prostor iznad prvog luka koji je stijenu povezivao sa kopnom iznenada se urušio. Na Londonskom mostu se u tom trenutku zatekao par turista. Kelli Harrison i David Darrington ostali su na stijeni neozlijeđeni, ali odsječeni od kopna sve dok ih nije došao izbaviti policijski helikopter. Tako je poznati London Bridge postao London Arch.

Dvanaest apostola
U nastavku možete na interaktivnoj karti pogledati lokaciju Dvanaest apostola.

Facebook komentari

komentara