Ovisnost o endorfinu enzimu odnosno biokemijskom spoju koji stvara naše tijelo kada se osjeća ugodno i sretno s određenim aktivnostima ili u veoma stresnim situacija je stvarno fascinantna činjenica, dakle endorfin se stvara u hipotalamusu za vrijeme sportskih aktivnosti, za vrijeme seksualnog odnosa, čak i neki mirisi imaju sposobnost kod nas izazvati nastajanje endorfina, to je onaj osjećaj neopisive ugode kada vam u nekoj situaciji dođe miris koji vas snažno vraća u djetinjstvo, a isto tako djeluju i neki okusi ali na sasvim drugom principu, npr. konzumacijom ljutih papričica mozak stvara endofrin kako bi ublažio bol od ljutila koje stvaraju ljute papričice, a time nas usput čini sretnima.

Endorfin nastaje i u situacijama koje su iznimno stresne za tijelo, kada uslijed velikih napora dolazi do jakih bolova i grčeva u mišićima tu se pojavljuje kao spasitelj, njegova sposobnost osim izazivanja osjećaja sreće je i uklanjanje boli, znanstvenici se nisu usuglasili ali pretpostavka je da je endorfin 50 do 100 puta jači od opijuma, znači sreća i anelgetik koji sami proizvodimo snažan je narkotik koji stvara naše vlastito tijelo, odnosno mozak.

Upravo endorfin daje snagu i energiju kada ste teže fizički povrijeđeni i zbog toga je iznimno važan za preživljavanje u ekstremnim situacijama.

Za sve one koje se bave nekim od fizički iscrpljujućih sportova ili ekstremnim aktivnostima mali savjet, kako bi se endorfin stvarao, intenzitet vježbanja mora se stalno povećavati do granice bola i tjelesne izdržljivosti. Zato se zna događati da neke osobe vježbaju i po 12 i više sati dnevno. To naravno nikako nije dobro za organizam, a za mozak još manje te bi takve osobe trebale osvijestiti činjenicu kako se istinski osjećaj sreće ne stvara mučenjem tijela.

sreća

Isto vrijedi i za ovisnike o seksu, proces prekomjernih seksualnih odnosa teži ka još većoj učestalosti seksualnih odnosa kako bi se stvorila zadovoljavajuća količina endorfina, a takav način vodi ka dehumanizaciji nečeg tako lijepog kao što je seksualni odnos.

Za one koji žele brzo na zdrav način doći do dnevne doze endorfina, preporučuje se vođenje ljubavi, uzimanje malih količina tamne čokolade i puno smijeha, naravno nemojte pri tome zanemariti fizičku aktivnost primjerenu vašem općem fizičkom stanju jer umjerenost na svim poljima u konačnici daje ključ za sretan život i pravu dnevnu dozu endorfina.

Facebook komentari

komentara