Današnji svijet je svijet medija, putem medija se na dnevnoj bazi objavi na milijune fotografija, trenuci uhvaćeni objektivima mobitela i fotoaparata su današnjem čovjeku nešto sasvim normalno. Uhvaćeni trenuci nas informiraju i prenose mnoštvo informacija iz svakodnevnog života na lokalnoj i svjetskoj razini. Kako je to izgledalo u ranim povojima fotografije možete pogledati na fotografiji koja slovi kao najstarija fotografija sa čovjekom.
Fotografija iz članka prikazuje vjerojatno najstariju fotografiju na svijetu, a na kojoj je zabilježen čovjek, fotografija je snimljena 1838. godine, a njen autor je Louis Daguerre, mjesto snimanja je Boulevard du Temple – Pariz.

Na slici se u donjem lijevom kutu jasno može razabrati čovjek koji stoji s jednom nogom podignutom na stolcu za čišćenje, dok mu osoba zaklonjena mladicom drvetom čisti cipele.

Ekspozicija je prema zapisima Louis Daguerre trajala sedam minuta, sve što je bilo statično na fotografiji je ostalo zabilježeno pa tako i čovjek koji je stao čistiti cipele, pješaci koji su se kretali kao i promet konjskim zapregama nije uhvaćen.

Pioniri fotografije bi zasigurno bili jako fascinirani kada bi mogli vidjeti današnje fotografije i videozapise, a to je sve tako samo zato što su oni bili uporni u svom entuzijazmu i zato se mi danas divimo pionirima fotografije.

Boulevard du Temple – ParizFoto: Louis Daguerre

Facebook komentari

komentara