Golden Gate Bridge je viseći most preko Golden Gate tjesnaca (širine 1,6 km) koji povezuje zaljev San Francisco i Tihi ocean. Golden Gate Bridge je jedan od međunarodno priznatih simbola San Francisca, Kalifornije i SAD-a. Američko društvo građevinskih inženjera proglasilo ga je jednim od čuda modernog svijeta.

Prije nego što je most izgrađen, jedina praktična kratka ruta između San Francisca i današnje Marin Countyja bila je čamcem, a trajektni prijevoz započeo je već 1820. godine.

Početak gradnje ovog mosta datira 05. siječnja, 1933. godine, a završetak izgradnje usliedio je 19. travnja, 1937. godine.
Svečano otvaranje mosta održano je 27. svibnja, 1937. godine, a trajalo je tjedan dana. Dan prije puštanja prometa most je otvoren za pješake. Oko 200 000 ljudi prelazilo je Golden Gate Bridge pješice ili na koturaljkama.

Službena pjesma ” Ima srebrni mjesec na Zlatnim vratima ” odabrana je kako bi se obilježila manifestacija. Strauss je napisao pjesmu koja se sada nalazi na mostu Golden Gate pod nazivom “Moćna zadaća je gotova.” Sljedećeg dana, predsjednik Roosevelt je pritisnuo gumb u Washingtonu, signalizirajući službeni početak prometa vozila preko mosta točno u podne. Uslijedili su tjedni građanskih i kulturnih aktivnosti pod nazivom “Fiesta”.

Golden Gate Bridge

Tehničke karakteristike

Do 1964. godine most Golden Gate imao je najduži glavni raspon ovjesnog mosta na svijetu (1300 m). Ukupna duljina mosta Golden Gate od upornjaka do upornjaka je 2781 m.

Razmak mosta Golden Gate iznad visoke vode tjesnaca prosječno iznosi oko 67 metara, dok se njegove kule uzdižu na 227 metara nad morem.

Težina kolnika je obješena na 250 pari vertikalnih užeta, koji su pričvršćeni na dva glavna kabla. Glavni kablovi prolaze preko dva glavna tornja i pričvršćeni su u betonu na svakom kraju. Svaki kabel je izrađen od 27 572 niti žice. Ukupna dužina pocinčane čelične žice koja se koristi za izradu oba glavna kabela procjenjuje se na 130 000 km. Svaka od dvije kule ima oko 600 000 zakovica.

Boja mosta službeno je narančasto-crvena, nazvana internacionalno narančasta. Boju je izabrao savjetnik arhitekta Irving Morrow jer nadopunjuje prirodno okruženje i povećava vidljivost mosta u magli.

Golden Gate Bridge je popularan kod pješaka i biciklista, a izgrađen je sa stazama s obje strane šest prometnih traka. U početku su ih od prometnih traka odvojili samo metalni rubnici, ali su 2003. godine dodatno montirane ograde između šetnica i prometnih traka, prvenstveno kao mjera sigurosti za spriječavanje pada biciklista na kolnik.

Glavna šetnica nalazi se na istočnoj strani i otvorena je za pješake i bicikle ujutro do sredine poslijepodneva radnim danom (od 5:00-15:30), a pješacima samo za preostale dnevne sate. Istočna pješačka staza rezervirana je za pješake vikendom, a otvorena je isključivo biciklistima u večernjim satima i noću, kada je zatvorena za pješake. Zapadna šetnica je otvorena samo za bicikliste i samo za vrijeme kada im nije dopušten ulaz na istočnu šetnicu.

Zemljište i voda ispod mosta dom je raznolikim divljim životinjama kao što su morski lavovi i kitovi. Tri vrste kitova koje su godinama bile odsutne na tom području pokazuju nedavne oporavke kolonizacije u blizini mosta.

Golden Gate Bridge

Most Golden Gate je drugi most u svijetu po statistici samoubojstava

Nakon svega četiri sekunde skakači dospiju do vode prosječnom brzinom oko 120 km/h. Većina skakača umire od traumatiziranih udaraca. Oko 5% skakača preživljava početni udar, ali se obično utapaju ili umiru od hipotermije u hladnoj vodi. Struje ispod mosta su jake. Skakanje s mosta završava s najmanje 98 % smrtnih slučajeva.

Većina samoubilačkih skokova s ​​mosta dogodila se na strani okrenutoj prema zaljevu. Strana okrenuta prema Pacifiku zatvorena je za pješake.

Postoje brojne mjere koje odvraćaju ljude od skakanja, uključujući telefonske vruće linije i patrole službenika hitne pomoći, te radnika i volontera na mostovima. Ken Hopper počeo je raditi na mostu sredinom 1980.-ih godina, a svoj volonterski angmažman spašavanja suicidnih pokušaja skakača vidi kao “dio posla”. 2001. godine Hopper je izvijestio da je spasio 30 samoubilačkih pojedinaca i izgubio dvije osobe. Bio je svjedok ubojstva i samoubojstva Stevena Puta, kada je mladi, zbunjeni otac, koji je upravo ubio svoju ženu, bacio svoju kćerku s mosta, a onda i sam skočio.

Suicidne barijere počele su se instalirati u travnju 2017. godine. Izgradnja će trajati oko četiri godine uz cijenu od preko 200 milijuna dolara.

Facebook komentari

komentara