Gorje Bungle Bungle je najkrhkije područje na Zemlji, a nalazi se u Zapadnoj Australiji, u vrlo nepristupačnom području. Ovaj planinski masiv pokriva 450 km2 u prostranom području Kimberly gdje gotovo i nema nikakvih ljudskih naselja. Njegove neobične prugaste kupole naglo se uzdižu iz riječne doline rijeke Ord.

Panorama tornjeva i kanjona gorja Bungle Bungle pod zrakama zalazećeg sunca stvara privid kao da gore iznutra. Ovdje veći dio godine prevladavaju velike vrućine, pa dnevne visoke temperature penju se i do 40 stupnjeva celzijusa u sjeni koju ne možemo nazvati hladovinom.

Tijekom dugih zimskih razdoblja nema kiše. Kišno razdoblje ovdje traje od studenog do ožujka i tada se čitavo gorje zazeleni vegetacijom, a obilne padaline put do gorja učine neprohodnim.

bungle bungleFoto: wikimedia.org

Priroda se ovdje poigrava već 400 milijuna godina oblikujući međusobno odvojene tornjeve istrošenog pječenjaka. Živopisne pruge  pod utjecajem vode i vjetrova nastaju zahvaljujući kvarcu, željezu, lišajevima i algama koje su njeni sastavni elementi. Pješčenjak je mek i kada erodira pretvara se u finu prašinu.

Aboridžini ovo gorje nazivaju Purnululu, što u prijevodu znači pješčenjak i predstavlja jedno od njihovih svetih mjesta. Prije 30 godina osnovan je Nacionalni park, pa Aboridžini sudjeluju u upravljanju njime kako bi se pokušalo zaštititi ovo krhko mjesto.

Izdvojena fotografija: Bäras

Facebook komentari

komentara