Brgudac – najviše naselje Ćićarije, smjestio se duboko u najsjevernijem području istarskog poluotoka. Zalutate li ikada ćićarijskom cestom iznad Lupoglava prema Lanišću, par  kilometara nakon što prođete Semiće putokaz za Brgudac će vas usmjeriti uskom vijugavom cestom kojom ćete stići do ovog srednjevjekovnog naselja. Duboko uvučen u masiv Ćićarije na 750 m nadmorske visine nijemi je svjedok svoje burne prošlosti.

Brgudac je u doba Habsbruške Monarhije i Austro-Ugarske  bio četvrti po broju stanovnika na Buzetskom području prema tadašnjem popisu stanovništva. U njemu je obitavalo oko 500 ljudi. Imali su razvijeno gospodarstvo i bavili su se stočarstvom. Dok je Ćićarijom i Učkom prevladavalo ovčarstvo, Brgučani su bili nadaleko poznati sa preko 3000 grla krava i volova. Obrađivali su i orali zemlju (krumpir, kukuruz), te proizvodili i prodavali ugljen (karbun).

Brgudac je simbol antifašističke borbe u Istri, danas prepoznatljiv kao Spomen selo zbog svoje važne uloge i mučnih stradanja tijekom 2. svjetskog rata. Ovo mjesto, osim crkve Sv. Blaža  sa 11 m visokim zvonikom  i Spomen domom prvog partijskog savjetovanja za Istru  obiluje izuzetnom spomeničkom baštinom u živopisnom prirodnom okolišu.

Danas u njemu živi 14 stanovnika, a vikendom mjesto oživi jer je popularna polazišna točka za planinarske pohode i izletničke ture. Pojedine kuće su adaptirane i koriste se kao vikendice. Iznad Brgudca nalazi se popularno izletište sa nepresušnim izvorom Korita, do kojeg ćete stići za 40 minuta hoda. Brgudac je ujedno i ulaz u zaštićeno područje Parka prirode Učka, stoga je ovo živopisno mjesto odlično polazište za razne planinarske izlete i kružne izletničke ture.

Brgudac-najviše naselje u Istri

Na ovom spomeniku, koji je postavljen pred samim ulaskom u mjesto, Brgučani su ostavili pomalo neobičan, ali zanimljiv zapis:

“Ne zabite se vrniti

Do ove gorice ispračali smo svoje najdraže kad su šli delat u tuđinu, kad su šli služit soldačiju. Tu smo se pozdravili, tu se dosti suza prolilo, ali se bogme i puno vina popilo.

Brgučani”

Više o Brgudcu: brgudac.com

 

Facebook komentari

komentara