Hrvatska državna himna “Lijepa naša domovino” ubraja se među malobrojne miroljubive himne, jer veliča ljepote domovine, a ne poziva na borbu ili otpor.

Lijepa naša domovino,
Oj junačka zemljo mila,
Stare slave djedovino,
Da bi vazda sretna bila!

Mila, kano si nam slavna,
Mila si nam ti jedina.
Mila, kuda si nam ravna,
Mila, kuda si planina!

Teci Dravo, Savo teci,
Nit’ ti Dunav silu gubi,
Sinje more svijetu reci,
Da svoj narod Hrvat ljubi.

Dok mu njive sunce grije,
Dok mu hrašće bura vije,
Dok mu mrtve grobak krije,
Dok mu živo srce bije!

Tekstopisac: Antun Mihanović 
Kompozitor: Josip Runjanin 

Antun Mihanović (1796.-1861.), jedan od pjesnika ilirskog preporoda, napisao je pjesmu “Horvatska domovina”, koja je objavljena 1835. godine u desetom broju književnog lista Danica, koji je tada bio nosilac književnog preporoda. Današnji tekst himne skraćena je verzija Mihanovićeva originala te je doživio nužne izmjene zbog modernizacije jezika. 

Nije posve sigurno tko je skladatelj, ali se u drugoj polovici 19. stoljeća uvriježilo mišljenje da je to Josip Runjanin (1821. – 1878.). Runjanin nije imao formalno glazbeno obrazovanje, a 1848. godine bio je kadet u graničarskoj pješačkoj pukovniji u Glini te se smatra da je popijevka skladana u Glini.

Tijekom 19. stoljeća “Lijepa naša” se pjevala u svečanim nacionalnim prilikama kao i razne druge popijevke. Prvi put u povijesti je službeno proglašena državnom himnom u prvom ustavnom amandmanu  SFRJ (Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije) dana 29. veljače 1972. godine. Ustav Republike Hrvatske iz 1990. godine navodi da “Lijepa naša domovino” ima status i funkciju hrvatske državne himne. 

Facebook komentari

komentara