Nekoć davno, kada je svijet još bio mlad, stari duhovni vođa plemena Lakota bio je na visokoj planini kada je doživio viziju. U toj viziji pojavio se Iktomi, veliki učitelj mudrosti, u obliku pauka.

Iktomi je govorio s njim na svetom jeziku koji su samo duhovni vođe plemena Lakota mogli razumjeti. Dok mu je Iktomi govorio, uzeo je vrbin obruč, koji je imao perje, konjsku dlaku, perlice i milodare na njemu i počelo plesti mrežu.

Iktomi je pletući mrežu, pričao priču o ciklusima života. Pričao mu je kako smo započeli naše živote kao bebe, zatim smo prolazili kroz djetinjstvo i prešli u odraslu dob. Idemo ka starosti kada trebamo biti zbrinuti poput male djece da bismo na koncu završili svoj ovozemaljski životni ciklus.

Dok je nastavljao plesti svoju mrežu, Iktomi je rekao: “U svakom trenutku života postoje mnoge sile, neke dobre i neke loše. Ako slušate dobre sile, one će vas usmjeravati u pravom smjeru, ali ako slušate loše sile, one će vas usmjeriti u pogrešnom smjeru i povrijediti vas. Postoje mnoge sile i različiti smjerovi koji mogu pomoći, ali mogu i omesti sklad prirode i sva njegova prekrasna učenja.”

Sve dok je pauk govorio, nastavljao je tkati svoju mrežu, počevši od obruča, izvana i napredujući prema središtu. Kada je Iktomi završio govor, predao je duhovnom vođi plemena Lakota mrežu i rekao: “Vidi, mreža čini savršeni krug, ali postoji rupa u njegovom središtu. Koristi mrežu kako bi pomogao sebi i svojim ljudima postići svoje ciljeve i iskoristiti ideje, snove i vizije. Ako vjerujete u Velikog Duha, mreža će uhvatiti i zadržati vaše dobre ideje, a one loše će otići kroz rupicu.”

Duhovni vođa plemena Lakota podijelio je ovu svoju viziju sa svojim narodom. Od tog doba Indijanci koristite hvatač snova. Tradicionalno bi ga objesili iznad kreveta ili u prostoru svoga doma kako bi pročistila njihove snove i vizije. Dobri snovi se uhvate u mrežu života i postaju dio njega dok loši snovi kliznu kroz središnju rupicu i više nisu dio njih.

Ovo je jedna od legendi o hvataču snova koji je vremenom prihvaćen i u zapadnjačkoj kulturi. No, popularizacija dreamcatchera ima vrlo malo sličnosti s originalom i predstavlja nepoželjan oblik komercijalizacije ovog Indijancima izuzetno dragocjenog simbola.

No, poruka priče ostaje: U svakom trenutku života propuštajte loša iskustva, raspoloženja i događaje, ali pažljivo njegujte sve dragocjene ideje, snove i vizije koje će vas voditi u pravom smjeru.

To je poput priče o dva vuka …

Facebook komentari

komentara