Davno je to bilo, prije nekih šezdesetak milijuna godina, kora našeg planeta razdvojila se između Skandinavije i Grenlanda pod pritiskom ogromne količine magme koja je krenula prema površini,  stvarale su velike bazaltne planine, jedna je preskakala drugu i na koncu su se pojavile na površini oceana stvorivši mnoštvo otoka i otočića, s vremenom je magma popunila prostore između njih i tako je nastao veliki otok koji danas zovemo Island.

Island je i dan danas geološki veoma aktivno područje i to svakodnevno, postoji mnoštvo mjesta gdje još uvijek izbija magma i javlja se fenomen gejzira, vruće vode i pare koja u intervalima pod velikim tlakom izbija na površinu zemlje tvoreći fantastične prirodne vodoskoke.

Gejziri su aktivni na području gdje je smješten najveći ledenjak u Europi po imenu Vatnajokull površine 8300 kvadratnih kilometara. Magma na putu prema gore topi ledenjak i tako se na površini stvaraju gejziri.

gejzir islandgejzir islandFoto: Tim Starling i  Hannah Beker 

Pretpostavka je da će u budućnosti veliko područje jugozapadnog dijela Islanda zbog ovog prirodnog fenomena biti poplavljeno i da će stanovnici s tog područja morati iseliti.

Pojačane geološke aktivnosti na Islandu daju stanovništvu puno koristi, osiguravaju jeftinu električnu energiju, a zanimljivo je kako u Reykjaviku zahvaljujući podzemnoj toplini zimi ne moraju čistiti staze i ulice od leda i snijega već zahvaljujući mreži cijevi koje su postavljene ispod istih, jednostavno tope i snijeg i led.

Island ima i veliku turističku korist od gejzira, poznato je termalno polje Haukadaluru s velikim gejzirom koji vruću vodu baci šezdeset metara u zrak, također je veoma zanimljiv gejzir Strokkur koji u pravilnim razmacima od deset minuta izbaci vodu 25 metara u zrak, površinu vode zaspu kapljice vode u povratku, potom se površina jezerca oko gejzira potpuno smiri, a onda ispočetka se počne stvarati veliki balon vrele pare koji naglo eksplodira, a mlaz vrele vode opet poleti u vis.

Zanimljivosti geološke prirode Islanda su prisutne i dan danas i zato ako vas put dovede do Islanda, obavezno pogledajte Zemljinu prošlost na djelu jer Island i gejziri čuvaju tajnu nastanka našeg planeta.

Izdvojena fotografija gejzira na Islandu: Andreas Tille

Facebook komentari

komentara