Jadranski vjetrovi

Svaki vjetar u svom kraju ima svoj naziv, ime koje mu je narod dao, a neka od tih imena su se kod nas sačuvala od davnine. Najpoznatiji vjetrovi kod nas su bura, garbin, jugo, levant, maestral, oštro, pulenat, tramontana. Iz kog smjera puše vjetra na nekome mjestu grafički se prikazuje uz pomoću ruže vjetrova.

Prema svojoj jakosti vjetrovi se nazivaju tišina, lahor, povjetarac, slab vjetar, umjeren vjetar, jak vjetar, olujni vjetar, orkanski vjetar i orkan.

Zasigurno najjači vjetrovi na Jadranskom moru su bura koja puše s kopna prema moru, iz pravca sjeveroistoka i jugo koje puše iz pravca jugoistoka. Bura u pravilu puše 3 dana i karakteristično je da puše na udare, to jest na mahove i osobito je jaka u podvelebitskom kanalu na području Senja, Bakra i drugih mjesta na Kvarneru i Istri.

Godine 1988. u Dubrovačkoj zračnoj luci izmjerena je vrijednost od 44,3 m/s (159,5 km/h), na Marjanu je 1994. izmjerena brzina bure od 48,5 m/s (174,6 km/h), u Novalji 1995. je izmjereno 39,9 m/s (143,9 km/h).

Godine 1996. na Krčkom mostu izmjereno je 58,9 m/s (212 km/h), a 2002. u Makarskoj je zabilježeno 49,9 m/s (179,6 km/h).

Najsnažniji udar bure u Hrvatskoj, izmjeren je 24. prosinca 2003., na autocesti A1, između tunela Sveti Rok i Maslenice, na vijaduktu Božići, jedan od rijetkih instrumenata za mjerenje brzine vjetra koji je uopće uspio neoštećen izdržati nalete vjetra, zabilježio je tada brzinu od 307 km/h, što je najveća ikad izmjerena brzina vjetra u Hrvatskoj.
ruža vjetrovaZbog toga što taj mjerni instrument nije bio predviđen za tolike iznose (radi se o instrumentu tvrtke “VAISALA” Wind Set WA15), podatak se ne uzima kao službeni te kao službeno najjači udar vjetra iz NNE smjera u Hrvatskoj i dalje vrijedi onaj od 21. prosinca 1998. s Masleničkog mosta od 248 km/h (69,0 m/s). [2][3][4]

Jugo uzrokuje valove koji “valjaju” i na plovilu se teže podnose od valova po buri. Uz pojam vjetra veže se i pojam nevera koji označava nevrijeme, odnosno vrijeme vrlo loše za boravak na moru. Za plovila su opasni i iznenadni neverini (kako i ime govori, manje i kraće nevere) koji kratkotrajno mogu dići neugodno visoke valove.

Izvor: wiki

Facebook komentari

komentara

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.