Nalazište u Bretanji na sjeverozapadu Francuske predstavlja zbirku preko 3000 megalitskih kamenih blokova te predstavlja najveću takvu zbirku na svijetu.

Tijekom neolita predkeltski narod Bretanje postavio je od lokalnog granita koji je nekoć pokrivao ovo područje guste kamene redove. Oni se klasificiraju kao kamene grobnice, nadgrobni spomenici i uspravno postavljeni kameni blokovi. Pretpostavlja se da datiraju iz razdoblja 4 500.-3 300. godina prije Krista.

Kamenje iz Carnaca

Tijekom tog dugog vremenskog perioda nastali su moderni rimski i kršćanski mitovi. Lokalna tradicija tvrdi da je razlog što oni stoje u tako savršeno ravnim crtama to što su rimska legija Merlin pretvorila u kamen.

Kršćanski mit povezan s kamenjem smatrao je da su poganski vojnici u potrazi za papom Kornelijem kada ih je pretvorio u kamen.

Kamenje iz Carnaca

Većina kamenja nalazi se u selu Carnac , ali ima ga i istočno od La Trinité-sur-Mer.

Posljednjih stoljeća mnoga su nalazišta zanemarena, a izvještaji o dolmenima služe kao skloništa za ovce, kokoši ili čak peći. Osim toga, kamenje je često uklanjano prilikom izgradnje cesta ili se koristilo kao građevinski materijal.

Kamenje iz Carnaca

Facebook komentari

komentara