Zakintos je treći Jonski otok po veličini sa svojih 410 km2. Otok Zakintos (grčki: Ζάκυνθος) je danas vrlo popularno turističko odredište. Dužina njegove obale je 123 kilometara. Otok je dobio ime po Zakintosu, sinu trojanskog kralja Dardanusa. Ponekad ga zovu i Zante po njegovu talijanskom imenu Zacìnto ili Zante.

Otok Zakintos smješten je na krajnjem zapadu Grčke odnosno na jugoistoku Jonskog mora. Udaljen je od kopna oko 25 kilometara, a zapadno i južno od njega je otvoreno more.

Zakynthos -Grčka

Otok Zakintos je reljefno vrlo raznolik, a njegov sjeverni dio je brdovit, ogoljen i suh. Ovdje se nalazi i njegov najviši vrh Vrahionas (758 m). Zapadna obala otoka je stijenovita s velikim, okomitim liticama.

Zakynthos

Blaga mediteranska klima otoka s dosta padavina u zimskim mjesecima čine ga bujnim i plodnim. Na otoku se najviše uzgajaju masline, grožđe i citrusi.

Najveće naselje i sjedište na otoku je istoimeni grad Zakintos, koga lokalci zovu i Kora. Kora znači grad. Zračna luka Dionisos Solomos povezana je s ostalim grčkim zračnim lukama.

Kornjača

Na jugozapadnom dijelu otoka nalazi se Pomorski park prirode Zakintos u kojem se početkom lipnja tj. na tamošnjim plažama lijegu morske kornjače, ugrožena vrsta Caretta caretta. Pješčana plaža Kalamaki naročito predstavlja njihov dom.

Kornjača

Plaža Navagio ( grčki : Ναυάγιο) izložena je uvala koja se naziva i Uvala krijumčara ili Plaža brodoloma. Izvorno je bila poznata kao Agios Georgios. 2. listopada, 1980. godine teretni brod MV Panagiotis za vrijeme olujnog nevremena i loše vidljivosti nasukao se na plaži Navagio.

Zakynthos

Brod je napušten i još uvijek počiva na vapnenačkom šljunku uvale koja sada nosi nadimak Shipwreck.

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara