Kanadski javorov sirup predstavlja dio kulturne baštine Kanade i veliki ponos Kanađana. U Kanadi se proizvede 85 % svjetske proizvodnje javorovog sirupa. Javorov sirup može se kupiti u 45 zemalja širom svijeta, a izbor kanadskih javorovih proizvoda osim sirupa obuhvaća maslac od javorovog šećera, slatkiše, jogurte, žitarice i druge delikatesne prehrambene proizvode. U Kanadi postoji preko 10 000 proizvođača javorovog sirupa, a najveći broj ih  je smješteno u Quebecu. 

U proljeće, kada se otapaju snijegovi, a životinje se bude iz zimskog sna u istočnoj Kanadi započinje cijeđenje slatkog soka iz stabala javora. Kanadski doseljenici su naučili  od starosjedioca kako proizvesti javorov sirup još u doba dok je javorov šećer bio glavni i jedini prirodni zaslađivač u istočnim dijelovima Sjeverne Amerike. Šećer od šećerne trske postao je dostupan tek 1875. godine.

Javorove šume

Proizvodnja kanadskog javorovog sirupa dokaz je poštovanja i povezanosti sa prirodom. Kako javorova stabla rastu, tako se u njima nakuplja škrob koji se svakog proljeća, kako dolazi toplije vrijeme, pretvara u šećer i miješa sa  vodom koja dolazi iz korjena biljke. Javorov sok sadrži oko 97 % vode, plus minerali i organske kiseline. Za proizvodnju jedne litre javorovog sirupa potrebno je oko 40 litara soka. Iz stabala javora svake godine se crpi 1/10 ukupne količine šećera u stablu kako se stablima ne bi oduzela potrebna hrana za daljnji razvoj, te kako bi im se očuvalo zdravlje i dugovječnost.

Javor

Šume javora vrlo su dragocjene Kanađanima, a u jesen kada se lišće javora intentzivno zacrveni predstavljaju pravi ukras prirode. Stoga nimalo ne čudi što se crveni javorov list ističe na kanadskoj zastavi.

 

Facebook komentari

komentara