Toliko je u svijetu prirodnih znamenitosti da ih je nemoguće sve predstaviti i opisati, ali one prirodne znamenitosti koje zagolicaju našu maštu nađu se i na našim stranicama, jedna od njih je svakako Antilopin kanjon.

Antilopin kanjon je smješten na američkom jugozapadu točnije u državi Arizona, nalazi se na zemlji Navajo Indijanaca istočno od grada Page.

Antilopin kanjon je nastao erozijom pješčenjaka i to najviše za vrijeme monsunskih kiša, neke znaju biti toliko jake da plemensku upravu Navajo Indijanaca prisile na zatvaranje jer poplave znaju biti opasne za posjetitelje.

Antilopin kanjon se dijeli na dvije odvojene cjeline, gornji i donji Antilopin kanjon.

Gornji kanjon Navajo Indijanci nazivaju „Mjesto gdje voda teče kroz stijene“,  i on je zbog svoje pozicije puno posjećeniji od donjeg kanjona, naime gornji kanjon je smješten u ravnini s ulazom i ne zahtijeva penjačke vještine kao donji kanjon.

gornji antilopin kanjonFotografija gornjeg kanjona: Lucas Löffler

 

gornji antilopin kanjonFotografija gornjeg kanjona: Luca Galuzzi

Donji kanjon  Navajo Indijanci nazivaju  „Spiralni kameni lukovi“, nalazi se nekoliko kilometara od gornjeg kanjona, prije ugradnje metalnih stepenica bila je potrebna penjačka vještina kako bi se kanjon mogao obići, a niti stepenište ne omogućava posjet svim dijelovima kanjona.

Antilopin donji kanjonFotografija donjeg kanjona: Moondigger

Zbog svoje atraktivnosti Antilopin kanjon je mjesto koje hodočaste mnogobrojni zaljubljenici u prirodu, a zasigurno nadahnjuje fotografe koji se trude prikazati ga što stvarnijim. Prve organizirane ture su krenule 1987 godine, a potpunu upravu nad održavanjem i organizacijom posjete Navajo Indijanci su preuzeli 1997 godine. Prihodi od posjeta u velikoj mjeri pridonose cijeloj zajednici Navajo Indijanaca s tog područja.

donji antilopin kanjonFotografija donjeg kanjona: Dariusz Jemielniak

Antilopin kanjon posjećuje se isključivo u pratnji Navajo vodiča zbog veoma zahtjevnog terena, ozljede kod posjetitelja nisu rijetkost, naročito kada posjetitelje iznenadi nenadana bujica koja preplavi područje kanjona.

Facebook komentari

komentara