Klifovi Mohera na zapadnoj obali Irske uzdižu se okomito iz Atlanstkog oceana koji tisućljećima neumorno nasrće na njih pa se zbog toga doimaju poput stražara koji čuvaju i brane ovu negostoljubivu obalu. U pretežno blagom krajoliku zelene Irske izdvajaju se ove tamne litice duž 8 kilometara obale grofovije Clare uzdižući se do visine od 200 metara.

Područje klifova Mohera za olujnog vremena je negostoljubivo mjesto, gdje neumoljivo udaranje valova i zavijanje vjetra zapljuskuju obalu stvarajući pritom zaglušujuću buku i zastrašujući prizor.

klifovi moheraFoto: Andoman

U podnožju klifova nema travnatih padina ni pješčanih uvala, ničega osim zastrašujućeg divljanja ogromnih valova i olujnih vjetrova Atlantskog oceana. Klifovi Mohera doimaju se neuništivi iako snažni valovi uspijevaju povremeno odlomiti s njih čitave gromade stijena koje se obrušavaju u olovno more. Ovdje se konstantno odmjeravaju snage između moćnih stijena klifova i još moćnijeg Atlantika.

Spektakularan doživljaj znatiželjnim posjetiteljima omogućuje pristup stazom sa sjeverne strane koja vodi do O’Brienovog tornja, koji je taj vlastelin dao izgraditi kao vidikovac i čajanu još 1855. godine. Tako su turisti mogli još u 19. stoljeću nakon napornog uspona uživati u odmoru uz gajdaša koji ih je zabavljao u čajani dok se pred njima prostirao fantastičan pogled. Kasnije je na tornju postavljen i dalekozor. Njime se mogu promatrati troprsti galebovi i male njorke koje se gnijezde na uskim policama klifova. Ovdje, na tamnim stijenama teže se razabiru crni gavranovi i galice koji razigrano izvode svoje akrobacije na uzlaznim zračnim strujama vjetrova.

branaunmore moherFoto: Bjørn Christian Tørrissen

Južno od tog područja nalazi se usamljeni svjetionik na rtu Loop Head koji predstavlja granicu područja grofovije Clare. Panoramski vidici obuhvaćaju u daljini siluete planina Connemara’s Twelve Pins i Kerry, a na pučini Atlantskog oceana otočje Aran. Sjeveroistočno od klifova Mohera nalazi se kamenito područje Burren s golemim vapnenačkim terasama.

Naziv klifova Mohera navodno se odnosi na drevnu pretkršćansku utvrdu Mothair, čiji su ostaci uništeni tijekom napoleonskih ratova kako bi se uredio prostor za izgradnju izviđačkog tornja.

Klifovi Mohera nastali su od vapnenačkih stijena koje tvore nataloženi kosturi minijaturnih morskih bića prije više od 300 milijuna godina. Stoljećima je more nanosilo slojeve raznobojnog škriljevca i pješčenjaka da bi pomicanjem kontinenata oblikovalo klifove izguravši ih iznad površine mora. Sada se klifovi Mohera bore sa snažnom prirodom kako bi se održali što duže na obalama Atlantskog oceana.

Izdvojena fotografija: Bjørn Christian Tørrissen

Facebook komentari

komentara