Komarci su uspjeli nastaniti skoro cijeli svijet osim polarnih kapa, pustinja u kojima su dnevne temperature jako visoke, a noćne su blizu nula stupnjeva Celzijusa ili još i niže. Također ih nema na visinama iznad 1500 metara nadmorske visine.

U svijetu postoji oko 33000 vrsta komaraca i kao vrsta su se razvili prije 170 milijuna godina. Dakle insekt s velikim evolucijskim iskustvom. Njihova aktivnost počinje u sumrak, a završava u ranim jutarnjim satima. Jedini izuzetak u našim krajevima je Azijski tigrasti komarac, koji je aktivan cijeli dan, a od 2004. godine službeno je naselio i Hrvatsku.

azijski komaracFoto: Azijski komarac

Komarci su leteći insekti kojima je za razvoj potrebna stajaća voda, bilo čista ili zagađena. Prirodna legla komaraca su nepresušne lokve, močvare, poplavljene površine. Umjetna legla najčešće nastaju ljudskom aktivnošću, bacanjem otpada u neposrednu blizinu stambenih objekata ili odlaganjem na mjestima koja nakon kiša pogoduju stvaranju legla za komarce. Otvoreni spremnici za vodu, razne posude i oluci te razni odbačeni predmeti koji imaju sposobnost zadržavanja kišnice postaju “inkubatori” za milijune komaraca.

Ženka komarca se zbog svog načina hranjenja u periodu kada je oplođena smatra ne samo insektom koji nas uznemirava i svojim ubodom izaziva sitne alergijske reakcije na mjestu uboda, već i potencijalnim prijenosnikom mnoštva bolesti od kojih je najpoznatija i najopasnija malarija.

Naime ženka komarca za razvoj jajašaca u svome tijelu treba proteine, a njihov evolucijski put ka proteinima je krv, kako životinjska tako i ljudska koja im je puno pristupačnija zbog bezdlakog pristupa koži.

Ženke komarca polažu jaja u stajaću vodu iz kojih se razvijaju ličinke, iz stadija ličinki nastaju kukuljice, a nakon kukuljica razvijaju se odrasli komarci. Prva tri stadija životnoga ciklusa komarca odvijaju se u vodi, a odrastao komarac je leteći insekt. Razvoj odrasle jedinke traje otprilike od tjedan dana do nekoliko tjedana, a ovisi o temperaturi vode tijekom njihovog razvoja.

Prirodna zaštita od komaraca?

Naravno, farmaceutska industrija je ponudila cijelo mnoštvo preparata koji su lako dostupni u ljekarnama, mi ćemo ipak predstaviti one prirodne načine zaštite od komaraca s kojima su se naši preci od davnina štitili od komaraca.

Činjenica je kako komarci ne vole limunaste mirise, pa u pravilu izbjegavaju mjesta gdje ima limuna i limunske trave, odličnom u tjeranju komaraca pokazala se i citronela bila ona posađena ili kao eterično ulje koje se koristi u mirisnim lampama.

limun

Moćna kombinacija u odbijanju komaraca je prerezani limun u koji se zabiju klinčići, teško će se naći komarac koji će se približiti takvom mjestu.

Lavanda je od davnina poznata kao biljka koja tjera komarce, danas postoje biljne kreme na bazi lavande i limuna koje pouzdano tjeraju komarce od vas. U skupinu aromatičnih biljaka koje tjeraju komarce su bosiljak, majčina dušica, ružmarin, tamjan itd. Eterična ulja koja će zasigurno pomoći u zaštiti su ulja od bora, eukaliptusa, čempresa, cedara, cimeta, čajevca, itd.

Postoji još jedna biljka koja snagom svog mirisa tjera komarce, a to je češnjak, nepravedno zapostavljen zbog svog veoma snažnog mirisa koji je i mnogim ljudima neugodan. Ipak, ako nemate drugi izbor, dovoljno je lagano se namazati presječenim češnjem češnjaka i noć će biti ugodna za spavanje…

Facebook komentari

komentara