Posljednje dijete u šumi  je knjiga koja poziva na buđenje sve one koji se bave djecom i njihovom budućnošću, a tu temu smo već nastojali potaknuti člankom Povratak djece prirodi.

Robert Louv u ovoj knjizi iznosi svoja zapažanja, propituje, analizira, uspoređuje, argumentira i kritizira. No, osim što Richard Louv ukazuje na hendikepirano odrastanje djece današnjice i upozorava na posljedice, on nudi rješenja. 

“Imamo tako kratku priliku da prenesemo svojoj djeci ljubav prema Zemlji, da im ispričamo svoje priče. To su trenuci kad svijet postaje cjelovit. Te pustolovine koje smo zajedno proživjeli u prirodi ostat će zauvijek u sjećanjima moje djece. To će biti njihove priče za njihovu djecu.” napisao je Robert Louv na kraju posljednjeg poglavlja.

U završnom dijelu dopunjenog i proširenog izdanja ove knjige (2015.) nalazi se Terenski vodič za posljednje dijete u šumi nudeći savjete, prijedloge i gotova rješenja koja mogu inspirirati našu kreativnost.  Pomognite djeci u otkrivanju svijeta koji ih okružuje. Posljednje dijete u šumi  duboko se bavi problematikom očuvanja naše djece od poremećaja pomanjkanja prirode.

Posljednje dijete u šumi

Potreban je cijeli univerzum da bi se stvorilo dijete,
kako u vanjskom obliku tako i u unutarnjem duhu.
Treba cijeli univerzum da bi se podučilo dijete.
                                    Thomas Berry

 

Facebook komentari

komentara