Lanišće u podnožju Orljaka i okrilju Gorske vile odolijeva vremenu u svojoj tihoj izolaciji. Najveće je to naselje Ćićarije smješteno u podnožju planine Orljak (1106 m) na 548 metara nadmorske visine. Južno od naselja prostire se plodno laniško polje u dužini 1 km i 500 m širine. Sjedište je najveće istarske općine. Općinska zgrada smještena je u centru Lanišća preko puta Župne crkve sv.Kancijana, Kancija i Kancijanile. Ukoliko tražite mjesto za okrijepu, nedaleko od centralnog placa nalazi se ugostiteljski objekt caffe bar „Rezo“.

U Lanišću je nekad živjelo oko 2 000 stanovnika, a danas ovdje obitava oko 90 ljudi. Nadajmo se da je nakon više desetljeća iseljavanja i propadanja taj trend zaustavljen jer se pojedine kuće obnavljaju. Tako je i poznati hrvatski akademski glazbenik, skladatelj i kantautor Bruno Krajcar kupio, adaptirao i uredio staru Štutinovu hižu u Lanišću.

Mjesto se nastoji obnoviti u svakom aspektu kako bi se u njega vratio život mladih ljudi, te se oživljavaju razni sadržaji i njeguju lokalne tradicionalne manifestacije. U Lanišću se svake godine posljednjeg vikenda u svibnju održava dvodnevna manifestacija „Zarozgajmo na Ćićariji“, gdje se uz bogat program promovira tradicionalno bugarenje, jedinstveni autohtoni pjevni izričaj Ćićarije.

Lanišće
Lanišće

U Lanišću se nalazi rodna kuća sa spomen-pločom  poznatog zvjezdoznalca  Ive Žmaka (Lanišće, 02. 04. 1892. – Pariz, 03. 12. 1920.). Pokrenuta je i multimedijalna čitaonica „Gorska vila“ povodom 100-godišnjice osnutka istoimene prve hrvatske čitaonice na području buzetskoga krasa. U Lanišću se nalazi pilana Ambalaža d.o.o. koja svoje proizvode većinom izvozi iz Istre na inozemno tržište.

Lanišće, kao polazište, nudi alternativne izlete na mnoga atraktivna ćićarijska odredišta. Od uspona na Orljak, Stražicu, Goli brijeg, izvorište brgudačkih Korita, Brajkovog vrha, Županj vrha, Podloma, lovačke kuće Progon, do veprinačke ceste i Istarskog planinarskog puta predstavlja neiscrpnu ponudu kružnih izleta zaljubljenicima u prirodu.

Facebook komentari

komentara