Već smo preko mjesec dana u kalendarskoj jeseni, bablje ljeto nas miluje, na sunčevoj maznoj toplini igraju se leptiri istrošenih krila, znaju kako dolazi zima i kako plešu svoj zadnji ples.

Leptirima se divimo kao letećim cvjetovima, jedinstveni u svojim bojama, vrludajućem letu i koheziji s prirodom koja ih okružuje.

Rijetke vrste leptira mogu prezimiti i nastaviti svoj čarobni život na proljeće, većina vrsta ima život od par tjedana do par mjeseci, prvo kao gusjenica koja se zakukulji, a potom kao prekrasan leptir.

U jajetu, koje je prvi razvojni oblik leptira razvija se mlada gusjenica. Ličinke leptira su gusjenice s usnim organima za grizenje, većinom žive na kopnu, a neke u vodi. Hrane se uglavnom raznim biljnim dijelovima. Na glavi imaju kratka ticala i 4 do 6 jednostavnih očiju. Uz prave noge imaju obično 5 pari panoga.

Za leptire je karakteristična potpuna preobrazba pa između ličinačkog stadija i odrasle jedinke prolaze kroz stadij kukuljice. Prije nego što se zakukulje, gusjenice se čvrsto pričvrste na zaštićenu mjestu ili ispredu svileni zapredak, te se preobraze u slobodnu ili češće zastrtu kukuljicu.

Kukuljica se doima mirnom, međutim u njenoj unutrašnjosti odvijaju se velike promjene, organi gusjenice se razgrađuju, a postupno se izgrađuju unutrašnji organi leptira. Kada se mladi leptir izvuče iz zapretka najprije raširi krila kako bi se osušila i bila spremna za let. Tada počinje najljepši let, svijet feromona i boja nosi leptira kroz život i svijet.

A kako su leptiri uhvaćeni okom kamere pogledajte u našoj maloj fotogaleriji.

Facebook komentari

komentara