U Istri već i ptičice znaju kada je vrijeme za berbu maslina, kada sve uljare rade punom parom i kada se prijatelji i rodbina okupljaju po maslinicima zbog tog vrijednog dara koji nam daju masline, maslinovo ulje. Prošle godine je bio izuzetno bogat urod i izdašna berba, ali je vrijeme bilo nestabilno pa je ometalo berbu čestim kišama. Vremenske prilike i obilan urod su pojedinim domaćinstvima uzrokovali prolongiranu, isprekidanu i dugotrajnu berbu do dvanaestog mjeseca. 

Ove jeseni maslinarima i beračima vrijeme ide na ruku. Listopad je imao vrlo malo kišnih dana, bar u južnoj Istri. Stoga su se tijekom listopada udružile obitelji i prijatelji okupivši se u zajedničkim berbama po svojim malim, dražesnim okućnicama i maslinicima kao u stara dobra vremena radnih akcija. Maslinari koji imaju veće maslinike angažiraju i veći broj  berača maslina kako bi u što kraćem roku pobrali masline u svojim maslinicima i proizveli dragocjeno maslinovo ulje. Jer masline upravo sada treba pobrati, a boca maslinovog ulja je dobrodošla na svakom kuhinjskom stolu.

Maslinici okupani jesenjim suncem, ispunjeni ptičjim pjevom omogućili su doista ugodan boravak  na svježem zraku tijekom ovih jesenjih aktivnosti. Naša fotogalerija govori u prilog tome.

Fotogalerija by Nina

Facebook komentari

komentara