Ide nas puno, obitelji koliko je prstiju na rukama, naši kanui su spremni, imamo vode i hrane za mjesec dana, a ostatak ćemo skupljati putem. Sigurno postoji zemlja za naš narod, zemlja bez ljutnje bogova podzemlja koji bljuju vatru, kamenje i pepeo, zemlja u kojoj bogovi nisu smračili nebo s pepelom, mi smo Maori lovci i ratnici, more je naš dom koliko i kopno…

Tako su prije više od tisuću godina svojim prekooceanskim kanuima Maori krenuli iz svoje pradomovine, putovali mjesecima, lovili ribu, skupljali kišnicu, u raznim pogibeljnim situacijama gubili članove obitelji na teškom i neizvjesnom putu da bi napokon došli do obala Aotearoa ili kako mi danas nazivamo tu zemlju, Novi Zeland.

U svojim prekooceanskim kanuima (waka hourua) Maori su prije kojih 1000 godina iz Hawaiki pradomovine stigli u novu domovinu Aotearoa. Ovaj narod svakako je posjedovao sofisticirana znanja o zvijezdama i morskim strujama pomoću kojih je prvi na Novi Zeland stigao baš maorski putnik.
novi zelandNjihova kultura bogata brojnim pričama, legendama i pjesmama. Prije dolaska Novozelanđana europskog porijekla tradicionalna umjetnost činili su drvorezbarstvo, tkanje, kapa haka predstave, Whaikōrero i moko ili tetoviranje. Ratni ples haka koji su plesali prije ratnog juriša, poznatim je učinio novozelandski ragbi tim All Blacks. Tetoviranje se vršilo kod oba spola. Kod muškaraca tetoviralo se cijelo lice. Među ženama kod nekih plemena, tetoviranje se je svodilo samo na području brade, gornje usne i nosnica. Maorska kuhinja je tipična mnogim krajevima Oceanije.
maoriMaori su živjeli od ribolova, uzgoja slatkog krumpira, te skupljanja raznog drugog voća i povrća.

Zanimljivo je kako je maorska mladež uživala u predbračnoj seksualnoj slobodi koja je bila poticana od maorske zajednice te su u brak ulazili s bogatim seksualnim iskustvom. Ženidba se vršila unutar istog plemena ili bliskog podplemena, brak je u pravilu bio monogaman, ali poglavice su uzimale po nekoliko žena.

Rastave su bile uobičajene, stanište obitelji je bilo fleksibilno, ovisno o socijalnim i egzistencijalnim potrebama. Prekomjernu populaciju kontrolirali su abortusom, infanticidom i seksualnim apstinencijama. Whaunau, koji je često proširena obitelj, temeljna je jedinica Maori društva. Sastoji se od kaumatua (glave obitelji), njegove žene ili žena, njihove neoženjene djece i njihovih oženjenih sinova s njihovom djecom.
maoriFotografija: Andrew Turner

Naravno da je cijeli tradicionalni načina života maorskog društva počeo zamirati s dolaskom Europljana.

Maori danas štuju i njeguju svoju tradiciju ali su u najvećem dijelu u potpunosti prihvatili novonastalu civilizaciju bijelih doseljenika.

U nastavku lolacija  Aotearoa ili Novog Zelanda na interaktivnoj karti:

Facebook komentari

komentara