Mjesec se udaljava od Zemlje? Poznata je činjenica kako se Mjesec nalazi na srednjoj udaljenosti od 384000 kilometara od Zemlje. Isto tako je činjenica kako se Mjesec svake godine udalji za cca 3,8 centimetara od Zemlje, što će u konačnici ako se nastavi takav trend udaljavanja Mjeseca od Zemlje dovesti do toga da će Mjesec za 10 milijardi godina biti duplo udaljeniji od Zemlje negoli je sada, naravno tako nešto neće biti moguće iz dva razloga.

Prvi je taj što je predviđeni rok trajanja Sunca kakvo danas poznajemo oko 5 milijardi godina, a drugi razlog je da će i samo udaljavanje Mjeseca od Zemlje s vremenom dovesti do smanjenja udaljavanja.

A zašto se Mjesec udaljava od Zemlje? Odgovor na to pitanje se nalazi u gravitacijskom djelovanju između Zemlje i Mjeseca, naime pošto je Zemlja znatno veća od Mjeseca ona ga svojom gravitacijskom silom prisiljava na vrtnju oko nje.

U tom gravitacijskom međudjelovanju javlja se još jedna sila koja nastaje zbog razlike u gravitacijskom djelovanju Mjeseca na stranu Zemlje koja je bliža Mjesecu i one koja je dalja, dakako riječ je o plimnoj sili koja rasteže Zemlju u smjeru Mjeseca, a tom rastezanju naročito su pogodne vodene površine na Zemlji i u puno manjoj mjeri kopnene površine. Tako se na Zemlji javlja plimni val, odnosno lagana izbočina u smjeru Mjeseca.

Shodno tome, kako Zemlja rotira oko svoje osi ona taj plimni val pomiče u smjeru svoje rotacije, a plimni val se tome opire, pa se kao posljedica javlja sila trenja između oceana i dna koja usporava Zemljinu rotaciju, a zbog očuvanja kutne količine gibanja dolazi do povećavanja orbitalne brzine Mjeseca i njegovog udaljavanja od Zemlje.

Ipak do nekog većeg udaljavanja Mjeseca u narednih par milijuna godina neće doći tako da svi mi zajedno s budućim generacijama možemo uživati u strani Mjeseca koja nam je vidljiva.

Facebook komentari

komentara