A sada malo o romantici… Romantika je rođena iz čežnje za emocionalnim doživljajem. Romantičari doživljavaju prirodu kao bezgraničnu, uzvišenu sliku slobode i ljubavi. Romantika je ponekad in, ponekad out , zavisno od okruženja u kojem živimo i okolnostima koje utječu na nas. No, romantična duša uvijek čuči i spava u nama poput usnulog djeteta. Način i trenutak na koji se budi posve je individualan i često nepredvidiv.

Danas se i korporacije profesionalno bave studioznom psihologijom kako manipulirati ljudskim emocijama za njihov interes pa u skladu s tim kreiraju marketing, snimaju reklame i slažu raspored polica u trgovačkim centrima. Zašto se pult s kruhom postavlja na najudaljenijoj poziciji od blagajne? Da bi se između vas i kruha naguralo što više nepotrebnih artikala. Reklame perfidno udaraju tamo gdje je čovjek najslabiji, na djecu, obitelj, kućne ljubimce, solidarnost i humanost… Uvjerit će vas da su vam njihovi proizvodi neophodno potrebni i da ćete s njima biti puno sretniji. Tako se manipulativno kreira potrošačko društvo.

No, naše emocije su često enigma i nama samima. Dok provodimo naše ovozemaljske dane uglavnom otuđeni, odrvenjeni, okamenjeni, emocionalno osakaćeni nije nimalo lako predvidjeti što će ih aktivirati. Ponekad nas potpuno nepripremljene duboko takne i protrese iz temelja neki refren, dijalog iz filma, dječja predstava… Što je u biti dobar znak. U tim rijetkim trenucima osjećaš da si doista živo ljudsko biće u kontaktu sa svojim emocijama. Emocije nisu naša slabost, one su dar… Nedostatak emocija je težak hendikep.

Nije nam svaka naša emocija ugodna i ponekad se teško nosimo s njima. No, to nas nimalo ne opravdava da se pretvaramo u bezosjećajna, emotivno hladna bića. Ponekad je potrebna ogromna hrabrost da bi se dostojno nosili sa svim našim emocijama i suočili s njima.

Stoga, uživajte u svakom trenutku u kojem vas preplavljuju emocije. I budite ponosni na njih. Živite emocionalno aktivan život i budite romantični. Emotivan život ne podrazumijeva euforična raspoloženja već unutarnji doživljaj svijeta koji vas okružuje. Monopol na romantiku nemaju zaljubljeni parovi već je romantika potpuno individualan doživljaj koji možete pronaći u svemu što vas okružuje. Stoga dopustite sebi uživanje u uvijek jedinstvenim zalascima sunca, pogledajte neki romantični film, prepustite se nježnim zvukovima ugodne glazbe, uronite u plavetnilo neba i maštajte…

Zalazak

Facebook komentari

komentara