Moeraki stijene rasute su duž plaže Koekohe na valovitoj obali Otaga, Novi Zeland. Između Moerakija i Hampdena raštrkani počivaju unutar dijela plaže gdje su zaštićeni u znanstvenom rezervatu.

Moeraki stijene

Lokalna legenda Māora tumači Moeraki stijene kao ostatke košara s jeguljama , kalabase i kumare izbačene na obalu s olupine velikog putničkog kanua Arai-te-urua, koji je uništen brodolomom. Legenda govori o stjenovitim plićinama koje se pružaju prema moru od Shag Pointa kao okamenjenom trupu olupine, a uzorak na stijenama navodno su ostaci ribarskih mreža.

Moeraki stijene

Godine 1848. Mantell je skicirao plažu i ove kamene stijene, mnogobrojnije nego što ih se može videti u današnje vrijeme. Mantelleva slika se sada nalazi u biblioteci Alexandera Turnbulla u Wellingtonu. Moeraki stijene su oduvijek privlačile pažnju pa su opisane u kolonijalnim izvještajima i brojnim popularnim člancima 19. stoljeća.

Moeraki stijene

Moeraki stijene su ekshumirane iz blatnog kamena i koncentrirane na obali plaže erozijom. Detaljnom analizom oblih stijena koristeći optičku mineralogiju, rendgensku kristalografiju i elektronsku mikropropusnost utvrđeno je da se one sastoje od blata, sitnog mulja i gline, koja je cementirana kalcitom.

Moeraki stijene

Moeraki stijene se nalazi oko sat vremena vožnje odnosno 75 km sjeverno od Dunedina, na državnoj magistrali 1. U novije vrijeme postale su popularna turistička atrakcija.

Moeraki stijene

 

Facebook komentari

komentara