Caminito del Rey ili Kraljevska staza ukupne duljine gotovo 8 kilometara u blizini Malage (Andaluzija, Južna Španjolska) smatrana jednom od najopasnijih na svijetu. Staza prolazi na oko 100 metara visine uz strme litice. 2006. godine regionalna vlada donijela je plan obnove ove atraktivne i opasne staze kroz klisuru, da bi u proljeće 2014. godine započeli radovi. Nova, osigurana staza vodi iznad starog ruiniranog puta, a otvorenje je održano 28. ožujka 2015. godine, nakon završetka radova.

Područje Caminito del Rey je među penjačima poznato pod nazivom El Chorro kao izvrsno penjalište u zimskim uvijetima.
Staza je nastala kao projekt koji je dizajnirao inženjer Rafael Benjumea y Burín, kako bi iskoristio potencijal zimskih oborina i hidroelektrana kroz brane, cjevovode i hidroelektrane. Caminito je izgrađen za prijevoz građevinskog materijala i održavanje nalazišta na izrazito zahtjevnom terenu duž Desfiladero de los Gaitanes ( Vale bjeloglavog supa).

Caminito del Rey

Radovi su trajali od 1901.-1905. godine. U početnoj fazi trasa je bila na daskama. Postepeno je put bio ojačan betonskim i željeznim ojačanjima. Kad je cjelokupni projekt završen, došao je kralj Alfonso XIII. 21. svibnja 1921. za svečano otvaranje i prešao most preko Garganta del Chorro. Tako je rođeno ime Caminito del Rey ili Kraljevska staza.

Caminito del Rey

Rafael Benjumea oplemenjen je priznanjem svog jedinstvenog postignuća kao “grof iz Guadalhorcea”. Od tada su stanovnici susjednih sela svakodnevno koristili stazu: djeca kao put do škole, muškarci su njome odlazili na posao a, žene u kupovinu. Noću je Caminito bio osvjetljen, a ostaci lampiona mogu se pronaći i danas.

Tijekom svih tih godina put je propao zbog vremenskih uvjeta i zbog mekog pješčenjaka. Ponegdje su nedostajale cijele betonske ploče, te su ostale samo zahrđale čelične grede. Za posjet je bila potrebna sigurna čvrstoća, osjećaj visine i vrhunske penjačke vještine.

Caminito del Rey

Kada je 1999.-2000. godine četvero ljudi poginulo, loklana vlada je zatvorila Caminito del Rey demontirajući početak i kraj staze. Ulaz je ipak bio moguć starijim usponom, a njega su koristili penjači za penjačke rute Caminito. Staza je gotovo uvijek bila osigurana čeličnim kablovima i bila je dobro prohodna za osigurane i iskusne izletnike.

Postoji željeznička pruga koja kroz masiv prolazi tunelima. Penjači su iskoristili ove tunele kako bi izbjegli korištenje Caminita. Ulazak u staze i tunele novčano je kažnjavan između 6000-30000 eura.

Caminito del Rey

Danas potpuno obnovljen i ojačan Caminito del Rey je nagrađen nagradom Europa Nostra za očuvanje baštine. Iako je sada sigurnija, jedno se nije promijenilo: jedinstveni doživljaj hodanja visokom stazom izgrađenom na klisurama koje je stvorila rijeka Guadalhorce.

Caminito del Rey

Caminito del Rey sastoji se od 4,8 kilometara Via Ferrata i 2,9 kilometara pješačke staze. Tu je i tunel koji vodi paralelno s nogostupima Desfiladero de los Gaitanes kao alternativa ruti ako postoji opasnost od klizišta tijekom kišnih ili vjetrovitih dana. Tunel je dug oko 300 metara. Od toga 285 prolazi unutar planine, a 15 iznad doline Hoyo.

Caminito del Rey

Na ovom području postoje mnoge biljne i životinjske vrste: planinske ptice, poput egipatskog supa, bjeloglavog supa i orla, iberijski mužjak, lisica, spavaćica i još mnogo toga.

Interaktivna karta:

 

Facebook komentari

komentara