Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica ima dva ulaza. Paklenička ulica odvesti će vas pored Etno kuće Marasovići do ulaza u Kanjon Velike Paklenice. Tri kilometara južnije kroz naselje Seline vodi Put Jukića do ulaza u Kanjon Male Paklenice. 

Proći Starigradom, a pritom ne posjetiti NP Paklenicu za ljubitelje prirodnih ljepota predstavlja pravi hendikep. Ukoliko vam vrijeme predstavlja ograničeni resurs s kojim raspolažete odvojite ga bar za selektivni obilazak. Mi smo ovom prigodom posjetili Veliku Paklenicu.

Paklenica

Nacionalni park Paklenica osobito je popularan među penjačima kao jedno od najljepših i najpogodnijih europskih penjališta. Glavna penjačka sezona u Paklenici započinje u proljeće da bi trajala do kasne jeseni dok se najveći broj penjača tradicionalno okuplja na prvomajskom Međunarodnom susretu penjača. Prvi takav skup održan je davne 1959. godine s penjačkim kampom u Anića luci.

Danas u Paklenici postoji oko 400 uređenih i opremljenih smjerova različitih dužina i težina. Najpoznatija stijena za penjanje je Anića kuk. Na području Nacionalnog parka Paklenica nije dozvoljeno kampiranje, ali postoji mogućnost kupnje 3-dnevnih, 5-dnevnih i godišnjih ulaznica. Također je penjačima omogućen najam opreme za penjanje, a dežurstva Hrvatske gorske službe spašavanja su svakodnevna tijekom srpnja i kolovoza. No, Paklenica je gotovo podjednako zanimljiva izletnicima i planinarima te se njenim uređenim putevima stiže do mnogih planinarskih ciljeva i odredišta.

Iako je Paklenica opremljena svom potrebnom infrastrukturom za ugodan i siguran boravak njenih posjetitelja, sva opskrba do udaljenih objekata odvija se konjima dva puta tjedno, a svježi kruh pristiže svakoga jutra na snažnim leđima djelatnika Parka. 

U Maloj Paklenici nije dozvoljeno penjanje. Obzirom da je puno nepristupačnija od Velike Paklenice preporučuje se samo iskusnijim planinarima. Stoga je Velika Paklenica definitivan odabir kako za penjače, tako i za izletnike.

 

Facebook komentari

komentara

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.